Yarın Dünya Sarılma Günü!

Sarılma Günü 1986 yılında ABD’nin Michigan kentinde Kevin Zaborney tarafından başlatıldı. Kevin Zaborhey, Noel ve Sevgililer Günü arasında kalan tarihi seçti. Genellikle bu günler soğuk olur ve bu süre içinde birçok kişi depresif ve melankolik olabilir diye düşündü bu tarihi seçerken. O yıldan sonra Amerika Birleşik Devletleri’nin yanı sıra Kanada, İngiltere, Avusturalya Almanya ve Polonya’da kutlanıyor.

Neden kucaklaşma?

Bu gün insanlara sıcak ve sevgi dolu bir kucaklamanın çok güzel olabileceği hatırlatıyor. Arkadaşlar ve aile üyeleri birbirleriyle kucaklamak için özendiriliyor. Sarılmanın üzerimizdeki etkisini düşündünüz mü? Sarılma adeta bir terapi yerine geçiyor. Yani iyileşmenin en etkili yollarından biri. Araştırmalar sarılmanın ve gülmenin hastalıkların iyileşmesinde yalnızlığı gidermede, depresyonu ve stresi azaltmada çok etkili olduğunu gösteriyor.

İnsana şefkat duygusu veren bir sarılma iki kişi arasında güven ve emniyet duygusu sağlıyor. Kucaklaşmalar, hormonları olumlu etkiliyor. Böylece yalnızlık, izole edilmişlik ve öfke gibi duyguları tedavi ediyor. Kucaklaşma süresini biraz uzatmak ise insanda mutluluk, canlılık ve zindelik duygusu yaratan serotonin hormonu düzeyini artırıyor ve mutluluk hali yaratıyor. Sarılma bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Hatta vücudun beyaz kan hücresi üretimini dengeleyerek, bizi hastalıklardan koruyor. Bu arada bağışıklık sistemi ayarlayan timüs bezini de harekete geçiriyor. Bitmedi. Sarılmak özgüveni yükseltir. Sevmekte bile etkilidir. Sarılmak kasları rahatlatır ve gerginliği giderir. Bu arada dolaşımı hızlandırarak acıyı azaltır. Kucaklaşmak tıpkı kahkaha atmak gibidir, kaygıyı azaltır, bize huzur verir.

Kucaklaşma hormonları etkileyerek enfeksiyon ve zararlı maddelerle savaşmayı hızlandırır,ayrıca bu hormonunun verdiği rahatlık ve kaygılardan uzaklaştırarak kalp hastalıklarına yakalanmaktan korur.

Yani ne kadar çok sarılırsanız o kadar sağlıklı olursunuz. Bu arada kucaklaşma acıyı da azaltıyor.

***

Sonuçta kucaklaşmak kendimizi iyi hissetmemizi sağlar. İçten ve sevgi dolu bir kucaklaşmanın yerini dünyada hiçbir şey tutamaz.

Sözün özü insanları kucaklamak gibi rahat hissettiren hiç bir eylem olamaz. Bu hissin temelinde yatan şey ise sevginin getirmiş olduğu koruyucu duygudur. Basit bir kucaklaşma kimileri tarafından çok fazla tercih edilmese de insanlara yaşatmış olduğu duygular tarif edilemez.

Sarılma Günü'nde sevdiklerinize kocaman bir kucak vermeye ne dersiniz?

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın.