Bakmayın siz Aristo’nun bin yıllar öncesinden “dostlarım, benim dostum yoktur” demesine…

Bakmayın siz bin 600 bilim dalının öğretildiği Oxford’da insan soyuna öğretilemeyen tek şeyin dostluk olduğuna…

Dostluk vardır…

Hem de bizdeki gibi birkaç saatlik, birkaç günlük değil, bin yıllık dostluk vardır.

Sayrılar evinde küçük bir operasyon sonrası 19 Ocak Cumartesi günü Bornova’da Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde buluştuğumuzda yaşadıklarımız bizdekinin ölümsüz dostluk olduğunun göstergesiydi…

Nazım Hikmet bunu nasıl anlamlı kılıyordu dizelerinde; “Dostların arasındayız/ Güneşin sofrasındayız”

Belki garipseyenler olabilir ya, ben bu yazıyı Agora Meyhanesi’nin masalarında değil, Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi’nin “Pet. BT enj odası”nda yazıyorum. Yaşıyorsak yazı gününü aksatmamamız gerekiyordu.


***

60’lı yıllarda gazetecilerin şanlı direnişi ile 212 sayılı kanun kabul edilince “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başlamıştı. 12 Mart Darbesi ve 12 Eylül Faşizmi demokrasiyi katlederken, cezaevleri, zindanlar gazetecilerin yeri yurdu olmaya başlamış; 10 Ocak artık çalışamayan gazeteciler için özgürlük mücadelesi günü kabul edilmişti.

15 Ocak ise Dünya Barış Ödülü sahibi büyük Türk Şairi Nazım Hikmet’in 117. yaş günüydü. 24 Ocak ise hukukçu, gazeteci, kuvvacı Uğur Mumcu’nun katlediliş günüydü…

Tüm bu etkinlikleri yıllar boyu yaşadığımız ve gerçekleştirdiğimiz için de Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ’ın ve Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’ın davetlerinden sonra Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla’nın davetiyle bu kez 19 Ocak’ta Bornova’da buluştuk.

Elli yıllık bir çalışmanın ürünü olan “Gazeteci Şairler” kitabıyla ilgili söyleşirken 10 Ocak’tan söz ettik, Nazım Hikmet’ten şiirler okuduk ve Uğur Mumcu’yu andık.

Bin yıllık dostlarımdan gazeteci, yazar, onlarca STK’nın kurucusu, yöneticisi, başkanı Sancar Maruflu’nun sunuculuğu ve yönlendiriciliğinde sürdürülen söyleşimiz Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla adına Başkan Vekili Mustafa Akkaya’nın çiçek sunmasından sonra araştırmacı gazeteci Uğur Dündar’ın bizleri onurlandıran açılış konuşmasıyla başladı.

Dokuz Eylül Gazetemizin yaratıcısı İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Onursal Başkanı ve İzmir Başkanı Atila Sertel, yine İzmir Milletvekili Aytun Çıray ile önem ve anlam kazanan söyleşiler dizisinde Bosna Hersek Fahri Konsolosu A.Kemal Baysak, TGS İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Hüner, Avukat Tuncer Eşsizhan, Avukat Yaşar Taşkaya, TÜFAD Başkanı Dr. Şaban Acarbay, gazeteci şairler Oğuz Tümbaş, Ercan Doğu, Lütfi Dağtaş, Emin Varol, Yıldız Aktaş, Halk Arenası Yayın Danışmanı, Gazeteci Yazar Atilla Köprülüoğlu, Öğretmen-yazar Muhittin Bilgin, Gazeteciler Mustafa Yılmaz, İbrahim Aktaş, Vehbi Moğol, Nüvit Tokdemir, yazar Osman Akbaş, Sezai-Nergiz Özel, Zeki Bektaş, Şair Kamberoğlu, Ali Şevki Aytuğ, Seyit Kocaman, Okan Balcıoğlu, Asil Erdem, Mehmet Özgüler ve Bornova Belediyesi Kültür Müdürü Serpil Beyazıt’ın katılım ve katkılarıyla dostluğun ve söyleşinin en güzeli yaşandı.

Bu yazının son sözü de Nazım Usta’ya düştü: “Hoşçakalın dostlarım benim/ Hoşçakalın/ Gene görüşürüz/ Beraber güneşe güler/ Beraber dövüşürüz”