Yeter ki okumak isteyin; kitap okumak için zaman hep vardır. Durakta, dinlencede, otobüste, vapurda, trende, her yerde… O yüzden kitap okumaya vaktim yok diyenlere biraz sitem ediyorum.

O konuya çok girmeden bana dost sözleri, imzaları ile ulaşan kitaplar arasında ince bir yolculuk yapalım mı ne dersiniz?

Aytekin Karaçoban’dan “Zaman-sızdı”

Dicle Üniversitesi, Fransız Dili ve Eğitimi Bölümü’nü bitirdikten sonra, 1985 yılından başlayarak aynı fakültede iki yıl araştırma görevlisi olarak çalışır Karaçoban.

Fransa’da yüksek lisans yapar. Bitirme tezi “Fransız Direniş Şiiri” üzerinedir. Çalışmalarını ve yaşamını 19882’den beri Fransa’da sürüdürüyor. Bir süredir Cumhuriyet Kitap’ta Fransa’dan geçtiği sanat yazılarıyla dikkat çekiyor.

Şiir ve çeviri dalında çok sayıda kitapları bulunuyor. Son yayımlanan şiir kitabı “Zaman-sızdı” Ürün Yayınları'ndan çıktı.

Zamansız’ı zaman yokluğu, zaman darlığı olarak mı yorumlarsınız, yoksa zamanın bir yerlere sızdığını mı algılarsınız bilmem.

Şiiri büyülü çığlık olarak da tanımlayan şairden tadımlık iki dize:

Ey karanlıklar ülkesi, sözümün kenar süsü. Seninle

katılabilir miyim bilmem, çiçekli balkon yarışmasına?

Emine Şimşek Demiral’dan “Hayat boşluk sevmez”

Gazipaşa (Antalya) doğumlu Emiral. EÜ Ziraat Fakültesi'ni bitirdi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nda çalıştı ve oradan emekli oldu. Öykü ve roman yazarı. Umut Kuşun Kanadında (2012) ve Tuhaf (2016) adlı iki romanı çıktı.

21 öyküsünün yer aldığı Hayat Boşluk Sevmez, Emine Şimşek Emiral’ın de son yayımladığı yapıtı.

Egeli Kadın yazarlar Platformu, Egeli Kadın Yazarlar Derneği üyesi olan Demiral “Aslında hayal kırıklıklarından ders almayı öğrenmekte gizlidir gerçek mutluluk… Öyküler; sis kelebeklerimiz sisin ardında kalanları anlatırlar bize, bin bir renk, bin bir dilde…” diyor.

Şakir Kadan’dan “Kıskaç”

Romanın Sonu, Allah’ı Tek, Tanrısı Çok Dünya, Kaderimin Öteki Yüzü, Yüreğin Çığlığı Sessizdir kitaplarından sonra bu kez Kıskaç romanıyla merhaba dedi Şakir Kadan okuruna.

Toprağın, adaletin, umudun, aşkın, yarım kalmışların, insan olmanın, yaşama tutunmanın öyküsü…

“Akrebin kıskacında yoğrulan kederinizin kaderi. Siz aslında bu aynada kendinizi izliyorsunuz; satır satır, cümle cümle... Kıskaç, dünyanın her yerinde, farklı şekillerde, aynı kapana tutulmuş sizlerin hikâyesi... Kurgunun dik âlâsında, gerçeğin ta kendisi...” diyor Kadan. Alihan-Handan aşkının git-gelleri, savaşımları, kazanımları. Sıkılmadan okunacak bir roman kaleme almış Şakir Kadan.

Veli Başak’tan “Burcumak”şiirler

TDK, burcumak sözcüğünü güzel koku yaymak olarak tanımlıyor. Veli Başak da bu sözcüğü tınısı, anlamı, kokusuyla kitabına ad yapmış olmalı.

Veli Başak Burcumak’ta sevginin, umudun, çiçeklerin, suyun, yolculukların, yaşama sevincinin, doğa varsıllıklarının tadını çıkarıyor. Ardı ardına gelen dizelerin şenliğini de bizimle paylaşıyor.

Temren Yayınları’ndan çıkan Burcumak’ta şiir başlıkları yok; şair onları burcu burcu kokan çeşitli çiçeklerin kokusunu duyumsatmaya çalışır gibi dizelerle bezemiş.

“balkon çıkmazı dilsiz sokak / kaşındaki yoldan geçtim / sürüyorum zamanı / gölgesiz insanlara…”

Mehmet Emin Acun’dan “Hüzün bozan”

Resim öğretmenliğinden emekli Mehmet Emin Acun. Resim yapıyor, sergiler açıyor, şiirler yazıyor. Şiirlerinde renklerin, doğanın, düşlerin çağrışımını duyumsuyorsunuz.

Hüzün Bozan Ürün Yayınları’ndan çıkan üçüncü şiir kitabı.

Bir tek çiçeklenen ağaç kaldırabildi başını

Savaş ortasında