İzmir’in iz bırakan uzun ömürlü yazın-sanat dergisidir Dönemeç. Ali Rıza Ertan, Hüseyin Yurttaş, Ahmet Günbaş, M. Kadri Sümer'in girişimleriyle Mart 1976’da çıkmaya başladı. Mayıs 1988’e değin 92 sayı yayımlandı.

Hüseyin Yurttaş’ın dediği gibi; “Gerçek bir emek ve dayanışma ürünüydü. Dergiyi çıkaranlarla birlikte genç sanatçı kesiminin ‘toplumcu ya da toplumsal gerçekçi’ bir anlayış çerçevesinde toplandıkları, gerçekten iz bırakan bir dergi oldu. Bugünün seçkin şair ve yazarlarından epeyce isim ilk olarak orada kendine yer buldu.”

Derginin kurucularından, öncü adlarından biri de şair-yazar Ali Rıza Ertan’dır. Ne yazık ki gıda zehirlenmesi sonucu 1979’da 35 yaşında aramızdan ayrıldı. Ancak şiirleriyle, kitaplarıyla, adına konan ödülüyle gönlümüzde, yüreğimizde, sevgimizde yaşıyor.

Ali Rıza Ertan “Şiirlerinde söze dayalı, ama toplumcu özden kopmayan ironik bir yapı geliştirdi. 1970'li yıllarda pek tartışılmayan 'imgeci-toplumcu şiir' tezini ortaya attı” saptamalarını hak eden bir şairdi.

Ali Rıza Ertan Şiir Ödülü 1988’de başladı. Yapılamayan yıllarla birlikte bu yıl 24. kez düzenleniyor. Buca Belediyesi’nce, onun şair dostları Halim Yazıcı, Ahmet Günbaş, Hüseyin Yurttaş, Ahmet Zeki Muslu, M.Kadri Sümer’in de katkı ve destekleriyle bugüne dek özenle, özveriyle sürüyor.

Bilim, sanat, yazın insanları adına oluşturulan ödüllere saygı duyarım. Ödülleri verenler kadar ödül alan kişilerin seçkinliği de önemlidir. Ali Rıza Ertan adına verilen ödülü de bu bağlamda çok önemserim.

Ali Rıza Ertan Şiir Ödülü için yaş sınırı 35. Yayımlanmamış dosyaların değerlendirileceği ödülün seçici kurulunda  AhmetGünbaş, Ahmet Zeki Muslu, Özlem Tezcan Dertsiz, Özge Sönmez ile Beytullah Kılıç gibi değerli yazın emekçisi dostlarımız var.

Şiir Ödülüne son katılımın 13 Mayıs 2022 olduğu belirtiliyor. Bu düzeyli, saygın ve seçkin ödüle toplumcu, toplumsal gerçekçi anlayışa sahip genç şairlerin katılmasını diliyorum. Şiirimiz adına da bir kazanım sağlayacaktır diye düşünüyorum.

Daha geniş bilgi ve başvuru için e-posta adresi: “www.buca.bel.tr” .

Ahmet Günbaş’tan “Bir şiir geçimi”

Şiir, öykü, roman, antoloji, eleştiri ve deneme… Çocuk yazınına kattığı kitapları da unutulmaz elbette. Ama önceliği hep şiirdir Ahmet Günbaş’ın. Dönemeç Dergisinin de kurucularından, emekçilerinden...

Atila Er’le geçtiğimiz günlerde Klaros yayınları Genel Yayın Yönetmeni Lokman Kurucu’nun  Bornova’daki yayınevine uğradığımızda sevgili Ahmet Günbaş’ın ”Bir Şiir Geçimi”yle de buluştuk. (*)

Neden şiir geçimi adını uygun gördüğünü de şöyle açıklıyor Günbaş.“Şiiri, çok özel anların esintisi gibi düşünmenizi istedim de ondan!”

Şu sözler de onun.“Sizi bilemem ama ben şiirsiz yapamam! Keşke sürekli şiir ikliminde yaşasak! Tatlı tatlı kaşınsak, hatta kanayıp kendimize gelsek! Bireysel olan da bunu gerektiriyor sanırım. Şiir varsa, gelecek de var.”

Bu sözlere katılmamak olanaksız.

Ahmet GünbaşÇinikitap, Mühür, Şehir+dergilerinde yer alan kitap tanıtım yazılarından özel bir seçki yapmış.

Aralarında benim de tanıdığım, dost olduğum şiirlerini sevdiğim yazın emekçileri var: Halim yazıcı, Hilmi Haşal, Mehmet Sadık Kırımlı, Sina Akyol, Şükrü Erbaş, Tuğrul Keskin, Yunus Koray, Hüseyin Peker, M.Mahzun Doğan, Hıdır Işık, Aydan Yalçın, Özge Sönmez, Nesrin Kültür…

Günbaş,2011’de yayımlanan “Küşüm Çınlaması” şiir kitabımla benim de kulağımı çınlatıyor! Kendine özgü yazı biçemi, anlatımıyla…

(*) Bir Şiir Geçimi, Ahmet Günbaş,Klaros Y., 300 sayfa