Misket DİKMEN (İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı)

Türkiye’nin bağımsızlık yolunda ilk kurşundan son kurşuna kadar geçen sürecin şahikası, İzmir’in kurtuluşunun 98. yıldönümündeyiz.

Anadolu Halkı, emperyalistlerin 'geldikleri gibi gitmeleri' için Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlattığı kurtuluş mücadelesinde son kurşunu atana kadar 3 yıl 3 ay 25 gün bütün gücüyle direndi.

Güneş karardığı yerde yeniden doğmuştu.

İzmir’di burası… İşgaliyle başlayan karanlık, Kuvayı Milliye ruhunun doğması, yükselmesi, direniş hareketi, Büyük Taarruz, Zafer ve 'İlk Hedefiniz Akdenizdir' komutuyla aydınlığa ulaşmıştı.

İzmir'e yeniden kavuşma süreci, Anadolu'nun her köşesinde zafer ve umut güneşinin doğması demekti.

9 Eylül takvimlerde bir gün değildir.

9 Eylül İzmir'in değil Anadolu’nun da kurtuluş günüdür. Cumhuriyet’in müjdecisidir.

Mustafa Kemal, Kurtuluş Harekâtının Türk Ulusu'nun özgürlük ve bağımsızlık düşüncesinin ölümsüz anıtı olduğunu ifade eder. O anıt İzmir'de tamamlanmıştır.

İnsanlık tarihinde emperyalizme karşı verilen mücadelelerin en onurlu sayfalarından biri olan Türk Ulusunun Milli Mücadelesi, zaferden sonra da yaralarını sarıp dimdik ayağa kalkmak yepyeni hedeflere ulaşmak için hızını kesmemiştir. Şimdi devrim zamanıdır.

9 Eylül 1922'de İzmir’in kurtuluşu ile Anadolu topraklarında laik, çağdaş, demokratik cumhuriyetin, kalkınmanın, devrimlerin, hukuk devletinin yolu açıldı.

Yeni, gerçek bir milat başladı. Cumhuriyet top yekün her alanda yeni bir mücadele gerektiriyordu.

Ancak aradan geçen 98 yıl boyunca düşman uyumadı. Cumhuriyeti ve başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere cumhuriyetin değerlerini itibarsızlaştırmak için hem içerden hem dışardan Ata'nın tam da gençliğe seslenişinde işaret edip uyardığı gibi kötülük isteyenler de hep iş başındaydı.

Biliyor ve inanıyorum ki bu ülkenin her bireyi, cumhuriyetin bütün değerlerine sahip çıkacaktır. Gaflete düşmeyecektir.

Unutmak ve unutturmayı istemek bu vatana bu vatan için canlarını feda edenlere yapılan en büyük ihanettir. Biz geçmişimizle varız. Tarihimiz bizi biz yapan değerlerin başında geliyor ve bunu değiştirmeye, yok saymaya hiç kimsenin gücü yetmeyecektir.

Bilgisiz, aymaz, bağnaz, hain, uygarlık, demokrasi ve hukuk düşmanları asla başarılı olamayacaktır.

Kurtuluşun 98. yılında 9 Eylül Gazetemizin hazırladığı dergimizde yer alarak katkı sağlayan gazeteci, yazar, bilim insanı, yerel yönetim temsilcileri, siyasiler de yazılarıyla, düşünceleriyle bu inancımızı besliyor, destekliyor.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve 9 Eylül Gazetesi adına katkıları için bütün kalbimle şükranlarımı sunuyorum.