Beyaz önlüğü onur ve gururla giyin, halka doktor olarak hizmet etmek bir onur ve ayrıcalıktır. (Bill H. Warren)

“Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Kliniği Asistanı Dr. Rümeysa Berin Şen (25), nöbetten çıkıp evine dönerken kullandığı otomobille yol kenarında duran kamyona arkadan çarparak yaşamını yitirdi. Genç doktorun meslektaşları hastane önlerinde anma düzenlenmesi kararı aldı.”

CHP Kayseri Milletvekili Dr. Çetin Arık: “36 saat uykusuz kalan genç arkadaşlarımıza ‘Sen ameliyat yapacaksın, reçete yazacaksın, acil hastaya müdahale edeceksin' deniyor. Ben de bir hekimim. Çok sayıda doktor arkadaşımın, ameliyathanede hastanın üzerine düştüğünü biliyorum. Narkoz veren bir anestezi asistanının uyuduğunu, cerrahın ‘Uyan, hasta gidiyor' dediğini biliyorum. Bu arkadaşlarımız bu şartta çalışıyor. ‘Hastanın karnında bıçak unutuldu, gazlı bez unutuldu' diye haberler yapılıyor. İşte unutulmasının nedeni bu. Siz 36 saat uyumayan birisini ameliyata sokarsanız, damara dikiş at derseniz hastanın karnında makas unutabilir.
Çok sayıda arkadaşımız evine giderken kaza yapıyor. Bu arkadaşlarımız robot değil, insan. Hobileri var, sevdikleri var, çocukları-eşleri var. Düşünün ki sabahın 6'sında işinize gidiyorsunuz, ertesi gün akşam 18'de evinize gidiyorsunuz. Yemek bekleyen yavrusu, ilgi bekleyen eşi var. İlk düşündüğü şey de bir an önce uyumak. Çünkü 12 saat sonra tekrar mesaisi başlayacak. Çok sayıda arkadaşımızın evine giderken trafik kazası geçirip hastanede yattığını biliyoruz. 36 saat nöbet insana aykırıdır, bu doğru değildir. En azından 24 saat çalışmaya razılar.”

Türk Tabipler Birliği Asistan Hekim ve Genç Uzman Hekimler Kolu'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Yıllardır uğradığımız asistan hekimin çalışma şartlarının düzeltilmemesinin sonucunu çok ağır bir şekilde ödedik. Ankara'da bir asistan arkadaşımız hayatını kaybetti. Göz göre göre ölüme sürüklendi.”

***

Prof. Dr. Güner Sönmez: “Ne doktorların, ne de başka meslek grubunun uykusuz ve aralıksız mesai yapması doğru değil. Burada en büyük görev sağlık bakanlığına düşüyor. 5 dakikada hasta bak, 36 saat uyuma, herkese güler yüz göster, sakın hata yapma! Süper kahraman değil, insan bunlar.”
Doç. Dr. Muhammed Keskin: “Bu nöbetler tıp eğitiminin bir parçası değildir. 10-15 tane 36 saatlik nöbet klişesi bozulmalıdır. Tıp eğitimi veren hocalarıma sesleniyorum: ‘Biz tuttuk onlar da tutsun’ mantığı çok bencilce bir yaklaşımdır. Her şey sizin elinizde!” Bonn Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim üyesi dostumuz Prof. Dr. Soyhan Bağcı’nın tweetini de alıntılayalım: “Pazar sabahı sabah 7.28. Sabah nöbetine gidiyorum. Türkiye’den farkı; Nöbet rahatsa uyuyabileceğim odam var. Yarın sabah 24 saat dinlenme iznim var. Asistanlarım 12 saat sonra eve gidip uyuyacak. Gececi asistan 12 saat sonra evine gidip uyuyacak. 36 saat nöbet olmaz.”

(Almanya bizi kıskanıyordu değil mi?)

***

Asistan hekimlerin çalışma koşullarının düzeltilmemesinin ağır sonucudur Ankara’daki kaza. Bir asistan hekim, çiçeği burnunda bir doktor zorlu çalışma koşulları, insanlık dışı çalışma süresi sonrası -resmen- ölüme sürüklendi. Kimbilir daha nice hayata dokunacaktı Dr. Rümeysa yaşasaydı... Baskının, sistemsizliğin, ağır iş yükünün acı örneği yaşanmıştır.

Kim verecek o canın acaba hesabını? 5 dakikada bir hasta bakmaları istenen 36 saat nöbet tutan doktorların çalıştırılması; anayasaya, uluslararası sözleşmelere ve çalışma hukukunun temel ilkelerine aykırıdır. Hekimler aşağılanmamalı, dövülmemeli, öldürülmemeli. Öyle 36 saat gibi aralıksız uzun saatler köle gibi çalıştırılmamalı. Türkiye, Hipokrat yeminine sıkı sıkıya bağlı hekimlerimizin değer bulduğu ülke olmalı. Hekim de insandır! İşimize gelince sadece alkışladığımız doktorlar yorgunluktan ölüyor, haberiniz var mı?

Yılmadan, usanmadan insanımıza hizmet eden doktorlarımıza, hemşirelerimize tüm sağlık emekçilerimize saygıyla, minnetle…