İzmir'in Karabağlar ilçesi Uzundere Mahallesi'nde, bulunan Uzundere Vadisi'ne bazı inşaat firmaları tarafından bırakılan hafriyatlar, asbestli molozlar ve hurda araçlar vatandaşların tepkisine yol açtı. Uzundere Vadisi hakkında ilgili kurumlara defalarca başvuru yapmalarına rağmen önlem alınmadığını ifade eden vatandaşlar, yaşadıkları bölgenin kaçak olarak hafriyat ayrıştırma merkezi olarak kullanıldığını söyledi.

Uzundere Harmanyeri Kentsel Dönüşüm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Gür, Uzundere'de hukuksuz faaliyetlerin diz boyu olduğunu ifade etti. Gür,  tapu kayıtlarında açıkça belirtilen 785 parsel numaralı taşınmaz üzerinde As Özçev Atık Yönetimi İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. isimli firmanın faaliyet gösterdiğini ve bu firmanın alanda çalışması için yasal bir belgesinin bulunmadığını ileri sürdü.

KANUNA AYKIRI

Çevre Kanunu'na aykırı faaliyet gösteren işletme hakkında gerekli incelemelerin başlaması gerektiğini söyleyen Gür, “Gerek imar planlarına gerekse de, Çevre Kanunu’na açıkça aykırı faaliyet gösteren bu işletme hakkında gerekli incelemelerin yapılmasını istiyoruz. Yasa ve yönetmeliklerce, belediyenin yetki ve sorumluluk alanında kalan firmanın faaliyetinin sonlandırıp imara aykırı yapıların yıkılması konusunda gereğinin yapılmasını talep ediyoruz” diye konuştu. Aynı adreste farklı bir şikretin daha faaliyet gösterdiğini söyleyen Gür, “Aynı adreste 786 parsel numaralı taşınmaz üzerinde şu anda Nermanoğlu Hafriyat A.Ş. firmasına ait araçlar ve 31 Aralık 2017 tarihinden sonra imar barışına aykırı şekilde 2020 yılında yapılmış yapılar bulunmakta. Bu molozlar bu hafriyatlar bizim sağlığımızı tehdit ediyor, sesimizi duysunlar” diye konuştu.