Haber / Gökçe ADAR

İzmir'in Tire ilçesi Kartal Dağı'na ev manzaralı mermer ocağı yapılması için şirketin ısrarları sürerken, Ege Bölgesi'nin incisi Muğla'nın Yatağan Çukuröz Mahallesi'ne de farklı bir firma tarafından mermer ocağı yapılması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvuruda bulunuldu. Planlanan projenin büyük bir kısmı ormanlık alanda olacak olmasına rağmen, bakanlık projeye 'ÇED gerekli değildir' kararı verildi. Binlerce yıllık ağaçların katledileceği göz ardı edilerek, inşaat çalışmaları için düğmeye basıldı. Proje için, “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir' kararı verilmiştir” denildi.

Proje dosyasında, “Proje sahası Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı N20 paftasında, 1/25.000 Ölçekli Muğla Nazım İmar Planı N20-d1 paftasında yer almakta olup; sahanın büyük kısmı 'Orman Alanı', yaklaşık 1 hektarlık kısmı ise 'Tarım Alanı' olarak planlı alanda kalmaktadır. Proje alanı 'Orman' olarak nitelendirilmiş alandır” ifadelerine yer verildi. Proje kapsamında 99.16 hektarlık ruhsat sahası içerisinde, 24.32 hektar büyüklüğünde proje sahası belirlendi. ÇED alanı içerisinde 0.27 hektar şantiye sahası, 0.26 hektar stok sahası, 0.5 hektar bitkisel toprak depolama sahası, 5.92 hektar pasa sahası ve 16.74 hektar ocak sahası ve yol için ayrılmış boş alanların yer alacağı ifade edildi. Toplam 5.92 Ha olan pasa sahası 3 ayrı alandan oluşacağı kaydedildi. Mermer ocağının hayata geçmesi takdirde,  20 bin metreküp /yıl blok mermer üretilecek. Ocakta yüzde 10 verimle yıllık 20 bin 000 m3 blok mermer üretilmesi planlandığında kalan yüzde yüzde 90'lık kısım (180 bin 000 m3 ) pasa oluşacak. Bu kapsamda toplam 200 bin 000 m3 /yıl arazi kazısı yapılacak.

TİRE'DE ISRAR DEVAM EDİYOR

İzmir'in Tire ilçesinde Kartal Dağı civarındaki Küçükkale ve Büyükkale mahallelerine yakın bir bölgede bitişik konumdaki iki alanda mermer ocağı kurulması için ÇED süreci başlatılmıştı. ÇED dosyasında, mermer ocağının en yakın konuta 325 metre mesafede olması dikkat çekmişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, projeye çok yakın mesafede zeytin ağaçlarının olması gerekçesiyle, projeyi iptal etti. Projenin iptal edilmesi sonrası, şirket yetkilileri yeni bir ÇED süreci başlattı. Bölgeyle ilgili yeni bir dosya açıldı. Kartal Dağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın, şirketin bölgede ısrarcı olduğunu ve sürecin hala çözüme kavuşmadığını ifade etti. Aydın, “İstedikleri kadar ısrar etsinler. Tireliler mermer ocağı istemiyor” dedi.

MUÇEP'ten suç duyurusu

Muğla’nın doğal koruma alanlarının yok edilmesine karşı mücadele etmek üzere Muğla Çevre Platformu’nun bileşenleri ve vatandaşlar, Çevre yolu projesinin yapılacağı bölgenin 'Kesin Korunacak Hassas Alan' statüsünde olduğunu, projenin geçeceği orman alanlarında yangın tehlikesi ve çevre kirliliğinin artacağını belirterek, projenin iptali için çağrı yaptı. Şubat ayında, Tarım ve Orman Bakanlığı’na CİMER üzerinden şikayet dilekçesi gönderen MUÇEP üyeleri, proje için bu kez de Muğla Valiliği ve Muğla Orman Bölge Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulundu.