Murat ERVİN/Özel - Ekonomik nedenlerden dolayı merkezi ısıtmayı kapatıp battaniyeyle ısınmaya çalışan vatandaşlar, komşularının faturalarını ödemek zorunda kalabilir. Çözüm, Meclis'te yapılacak yasa değişikliğinde. Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre 2 bin metrekare inşaatı alanına sahip veya en az 20 bağımsız bölümden oluşan yapılarda merkezi doğalgaz sistemi kullanılması zorunlu. Merkezi sistemden bireysel sisteme dönüş içinse tüm hak sahiplerinin onayı gerekiyor. Bu durum özellikle yazlık bölgelerde sadece yaz aylarında kullanılan evlerin sahipleri ile kent merkezinde olup evininin yalıtımı çok iyi yaptırdığı için üşümeyenleri de mağdur ediyor. Zira apartman yöneticileri konutlarda yaşayanların sayaçlarını kapaması veya peteklerinin vanalarını 15 derecenin altına indirmesi halinde komşularının faturasını da ödemek zorunda kalacağını söylüyor. Ekonomik şartlar nedeniyle işten çıkarılan veya asgari ücretle geçinmeye çalışan çoğu site sakini battaniye altında ısınmaya çalışırken karşılarına çıkan 'zorunlu fatura', TBMM'de yapılacak yasa değişikliğiyle esnetilebilecek. 


GEÇMEDİĞİMİZ KÖPRÜ GİBİ
Murat ÇEPNİ (HDP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi): Tıpkı geçmediğimiz köprüye, uçmadığımız havaalanına ödediğimiz paralar gibi şimdi de vatandaş kullanmadığı doğalgaza para ödemeye zorlanıyor. Bunun anlamı insanlara 'yemeyin, içmeyin fatura ödeyin' demektir. Sürekli artan fiyatalar sonucu insanlara 'kombiyi kapatamazsın' demek de özgürlüklerin kısıtlanmasıdır. Vatandaş evinde ister klima açar, ister kombi isterse battaniye örtünür. Buna kimsenin karışmaya hakkı olmadığı gibi yapılan da tam anlamıyla bir zorbalıktır. Tıpkı yaz saati uygulamasına benzeyen bu sistem ile doğalgaz tüketiminin düşmesin engellenerek enerji şirketlerine para kazandırılmak isteniyor. Yazlık bölgelerde bile bunun zorunlu tutulması ise bu söylediklerimizin ispatı. Önümüzdeki süreçte biz de bu konuda bir çalışma yapıp Meclis üyelerine sunacağız. Ayrıca önerge de vereceğiz.


ÇÖZÜM İÇİN YÜZDE 51 YETER
Nuri AZAPLAR (Özel bina yönetim firması sahibi): Şu anda 9 binanın yöneticiliğini yapıyorum. Merkezi ısıtmada çeşitli mahkeme kararları var. 2007'de çıkan bir kanunla merkezi yapılara 'pay ölçer' konulması zorunlu oldu. Bunun bazı maddeleri 10 yıl sonra yani 2017'de yürürlüğe girdi. Üst veya alt komşusu peteklerini kapattığı için kendi evinin ısınmadığını iddia edenler davalarını kazandı. Evine en iyi ısı yalıtımını bile yaptırsanız yine de kullanmadığınız için ceza alırsınız. Binalar da artık doğalgazlı olacak şekilde projelendirildiği için soba bacası da yapılmıyor. Isı ayarını kanunun istediği 15 derecede bile tutsanız aylık 300-400 TL gibi fatura gelir. Doğalgazlı merkezi ısınmada pay ölçeri devre dışı bırakıp gelen faturayı tüm kat maliklerine bölünerek çözüm bulunabilir. O zaman herkes parayı eşit ölçer. Bunun için de yüzde 51'lik çoğunluk yeterli.


SIKINTILAR YAŞANIYOR
Aziz KOÇAL (TÜKODER Genel Başkanı): Merkezi sistemde toplam gider maliklere ve metrekareye bölünür. Fakat alt kat ve üst kat kaloriferini yakarken ortadaki dairenin yakmaması adil olmaz. Bu konuda en uygun yöntem merkezi ısıtmada gelen faturanın dairelerin kullanımına göre değil konut sayısına bölünmesiyle toplanması daha doğru olur. Fakat gerek bireysel ısınma sistemine geçiş gerekse yazlık bölgelerde oluşan sıkıntıların da olduğunu biliyoruz. Bu konuda Meclis'in bir çalışma yapması doğru olacaktır. 


OYBİRLİĞİ GEREKİYOR
Ali İhsan ARICAN (Avukat): Binanın yapım sürecinde hazırlanıp ilgili kurumlara verilen Yönetim Planı olur ve orada apartmanın nasıl yönetileceği, ısıtmaların durumu ve ücreti gibi konular yazar. Bunun haricinde kat maliklerinin genel kurulda alacağı kararlar da Yönetim Planı'na uygun olmak zorunda. Eğer bu durum yönetim planında varsa, genel kuruldan da onay alınmışsa o zaman herkes o karara uymak zorunda. Eğer orada böyle bir yükümlülük yoksa yönetim, apartman sakinlerini bu konuda zorlayamaz. Kat Mülkiyeti Kanunu da yöneticiye böyle bir yetki veremez.

Editör: Yusuf Tomruk