“Yılbaşı gecelerinde tasalara boş ver. Bilmez misin rüzgar estikçe, çiçeklerin kokusu uçar gider. Hoş geldin yılbaşı gecesi. Geçen yıllardan da memnunduk. Gelecek günleri düşündük de” diyor Cahit Külebi yıllar önce. Dört gün sonra 2019’a güle güle diyerek 2020’ye gireceğiz. Dertler biteceğe benzemiyor. İsterdim güzel şeyler yazayım. Ama olmuyor. Nereye baksam elimde kalıyor.

DİSK, TÜİK’in asgari ücreti raporunda maliyetin bir yılda yüzde 5.3 olarak hesapladıklarını belirterek bu yetkililerin nereden alışveriş yaptıklarını sordu.

Yeni yılda 3 milyon 200 bin memur ve 2 milyon emekliye ne kadar zam gelecek? Yüzde 4. Geçinebilirsen geçin.

***

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 3 milyon 365 bin abonenin elektrik, 710 bin abonenin de doğalgaz borcunu ödeyemediğini söyledi.

Kanal İstanbul, Tank Palet fabrikası tartışmaları devam ederken geçen yıl tüm tepkilere rağmen 10 şeker fabrikasını sattık. Ondan sonra da ülke tarihinde bir imza atarak Rusya’dan şeker ithal ettik.

Eğitim deseniz içler acısı. 137 ülke arasında 99'uncu sıradayız.

Halkın parası ile yayın yapan TRT, 92 milyon lira zarar etti. Zararın gerekçesi kurumdan emekli olanlara ödenen para imiş. Peki o zaman neden binlerce çalışanını emekli ederek yerlerine yandaşları aldınız?

***

İşsizlik rakamları ürkütücü. Özellikle üniversite mezunu gençlerimiz işsiz. İşsizlik oranı 3.1 artarak yüzde 14 oldu. Yani işsizlik 4 milyon 596 bine dayandı. Sonuçta yurt dışına gidenlerin sayısı 324 bin kişiye ulaştı.

2016’da Kredi Garanti Fonu kredileriyle ertelenen borç krizi ile takibe düşen borç bir yılda yüzde 100 arttı. Enerjinin takipteki borcu ise 3’e katlandı.

Son tablo da düşündürücü; Kırıkkale Üniversitesi'ndeki Dünya Arapça Günü etkinliğinde İstiklal Marşı Arapça okundu. Yoruma gerek var mı ?

***

Bu karanlık tabloya uzmanlar ne diyor? Profesör Yalçın Karatepe, ekonomik sorunların temelinde tek adam rejiminin yattığını söyledi. Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz üretkenliğin ekonomik büyüme, kalkınma, kalıcı refah artışı, rekabet gücü, işsizliğin ve yoksulluğun azaltılması gibi ekonomik ve sosyal alanlarda başarının anahtarı olduğunu kaydetti.

Sevdikleriniz daima yanınızda, mutluluk da yanı başınızda olsun. Daha güzel bir ülke özlemi ile hepinizin yeni yılınızı kutluyorum.

2020’de buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.