İzmir 2020 yılında son yılların en hasarlı depremini yaşadı. Yıkılan binalar, giden canlar... Ama hayat devam ediyor. Devlet, yıkılan binaların yerine yenilerini yapma sözünü verdi ve hızlı bir şekilde inşaatlar başladı. Evleri yıkılan ve hasar gören vatandaşlar için 26 Kasım'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından konut teslim töreni yapıldı. Ama ilginçtir hala evine yerleşen olmadı. Muhabirliğine çok güvendiğim Gökçe Adar yine iyi bir takiple çok ciddi sorunları ortaya çıkardı. İlk sorun olarak devir teslim töreni yapıldığı için devlet kira yardımını kesmiş. Yani gelinen noktada ev de yardım da yok.

İnşaatlar henüz bitmediği için, daire sakinlerine evleri gezme ve eksikleri tespit etme imkanı tanınmış. Bu iyi bir gelişme.

Üstelik niyet iyi...

Ama...

Şimdi sıkı durun.

Barış, Cumhuriyet, Saraçoğlu ve Adalet sitelerini kapsayan 1. Proje'de daire sayısı düşürülüp dükkan sayısı artırılmış. Hatta daire sahiplerine “İsterseniz daire yerine dükkan verelim” diyorlarmış... Bu durumda üç sitede kura çekimi yapılamamış doğal olarak.

Bu nasıl olur? Diyorsanız, olur...

Size başka bir konuyu anlatayım cevabını ondan sonra vereyim.

Alsancak Stadı yeniden inşa edildi. Adını da Mustafa Denizli koydular. Gösterişli bir stat oldu. Buraya kadar her şey tamam. Açılış maçına gittim. Her şey gıcı gıcır. Basın tribününe oturduğunuzda sahanın tamamını rahat bir şekilde görüyorsunuz. O da güzel...

Devre arası oldu, aa oda ne?

Televizyoncuların, gazetecilerin, yorumcuların, muhabirlerin bulunduğu medya tribününe bir erkek bir kadın tuvaleti koymuşlar. Yani önemli maçlarda 300 kişiyi bulacak bir alana birer tuvalet... Herkes şaşkınlıkla birbirine baktı ve ciddi göndermelerde bulundu.

Anlaşılıyor ki; bu projeyi çizen mimar arkadaş hayatında hiç maça gitmemiş, hatta tribünlerin önünden bile geçmemiş...

Şimdi gelelim depremzedelerin durumuna...

Bu tamamen karşındakini yok sayma kültürüdür. Eğer projenin sorumluları depremzedelerle işbirliği içinde olsalardı bu hatayı yapmazlardı. Yapamazlardı.

Ama oturdukları yerden ahkam keserek proje üretildiği için sonuç böyle oluyor...

Gömlek kalmadı, pantolon verelim misali...