Yargıtay, depozito iadesine ilişkin önemli bir emsal karara imza attı. Yüksek mahkeme, enflasyon ve kira artışları nedeniyle yıllar içinde eriyen depozito tutarlarının, güncel kira bedeli esas alınarak kiracıya ödenmesi gerektiğine hükmetti. Karar, uzun süre aynı evde kalan kiracıların düşük tutarlı iade nedeniyle yaşadığı mağduriyetleri ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Emsal karara konu olan dava 1993 yılına kadar uzanıyor. Söz konusu tarihte kiraya giren bir kişi, ev sahibiyle yaptığı sözleşme kapsamında 15 lira depozito ödedi. 2014 yılında evden ayrılan kiracı, depozitonun aynı tutar üzerinden değil, güncel kira bedeline göre hesaplanarak iade edilmesi için yargıya başvurdu. Dosyayı inceleyen Yargıtay, kiracıyı haklı bularak depozitonun güncel kira üzerinden hesaplanmasına karar verdi.

Mavişehir çıkışı istifa getirdi
Mavişehir çıkışı istifa getirdi
İçeriği Görüntüle

Kararda, depozito iadesinde izlenecek yöntem de açıklandı. Buna göre, sözleşmenin başındaki kira bedeli ile depozito arasındaki oran belirleniyor ve bu oran, kiracının evden ayrıldığı tarihteki kira bedeline uygulanarak güncel depozito tutarı hesaplanıyor.

Yargıtay, kararında “Kiracıya ödenecek depozito, ödediği kira bedeliyle orantılı ve güncel olmalı” ifadelerine yer vererek, depozitonun zaman içinde değer kaybetmesinin kiracı aleyhine sonuç doğurmaması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi