İzmir, emekliler için cennetten bir köşe olarak yorumlanıyor.

Türkiye’nin dört bir yanından göç alan kentlerin içinde İzmir başı çekiyor.

İzmir’de yaşamanın avantajları var.

Anadolu’nun diğer kentlerine göre iklim avantajı var. Anadolu buz keserken, İzmir ılıman iklimiyle kışı rahat geçireceğiniz bir kent. Odun, kömür, gaz parası açısından çok avantajlısınız.

Sebzenin, meyvenin bol olması diğer kentlere göre daha ucuz alışveriş yapmanızı sağlar.

Ulaşımdan tatil yörelerine, denizden piknik alanlarına kadar İzmir diğer kentlerin önündedir.

O nedenle memur ailelerinin çoğu, “Emekli olunca İzmir’de yaşayacağım” kararını alır ve bu kararını da yaşama geçirir.

Emekliler, İzmir’de örgütlenmenin gayreti içindedir ancak çok başarılı değildirler. Emeklilerin kurduğu sendika, emeklilerin örgütlülüğü bindelikli dilimlerde. Partilerin içinde emekli komisyonlarına katılanların sayıları 50’yi, 100’ü geçmez.

Diyeceğim odurki; en fazla emekli barındıran ve çağdaş, ileri, aydın insanların yaşadığı İzmir’de emeklilerin örgütlülüğü kelimenin tam anlamıyla “fiyasko”dur.

Eeee İzmir’de emekliler açısından durum böyle olunca varın Türkiye’yi hesaplayın.

O nedenle emekliye kuruşlarla zam yapsalar da, hatta hiç yapmasalar da emeklinin sesi çıkmaz, çıkamaz.

Buna da şükür devlet bize bakıyor” diyenlerin oranı ne kadardır bilemem ama genelde emekliler sesini çıkarmaz, kaderine razı gelir, boynunu eğer.

***


Bir emekli olarak, sosyal medyadan şu duyuruyu yaptım, dedim ki:

  • Hükümet emekli maaşıma 24 lira 44 kuruş zammı uygun gördü. Bu zam bütçeme resmen darbe yaptı. Darbecilerden şikayetciyim!


Dün öğleden sonra baktım, Facebook’ta 441 kişi yazımı beğenmiş, 101 kişi söylemimi paylaşmış, onlarca da yorum var. Aynı metin twitter’da da paylaşılıyor.

Emeklilerin sesini çıkarabildiği tek yayın organı sosyal medya kaldı. Orası da derdimizi paylaşmaktan öte bir işe yaramıyor.

***


İktidarın emeklilere karşı yaklaşımında büyük bir ayrımcılık var.

Memur emeklilerine, SSK emeklilerinden daha fazla… SSK emeklilerine, Bağ-Kur emeklilerinden daha fazla zammı tartışıp dururken, bir emekli milletvekilinin maaşına benim aldığım aylık kadar zam geliyorsa çığlık çığlığa bağırasım geliyor.