"Yerli malı yurdun malı, her Türk onu kullanmalı." Doğru söze ne denir?

İğneden, ipliğe kadar muhtaç bir ülkeyi 10 yılda demirağlarla ören; hastaneler, köprüler, okullarla donatan, fabrikalar kuran, bundan da önemlisi uygar milletler topluluğuna katan Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, tabiki, siyasetimizin de önderi, yol göstericisidir. O'ndan ilham almayan, alamayanlar, "pusulasız gemiye" benzer; gideceği limana ulaşamazlar!

Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Yerli ve Milli Menüsü" ile ortaya atıldığı gün, "özümüze dönüyoruz!" diye hayli heyecanlanmıştık.

Amma ve de lakin, Türkiye Futbol Federasyonu'nunda (TFF) olduğu gibi, 21 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere de AK Parti'sini "yerli"den çok, "yabancı" yani başka illerden taşıma aday! seçen Erdoğan, siyasi dengeleri sarstı. Yerel, yani Belediye Başkanlığı seçimlerine bu taktikle hazırlanıyor. Örneğin, İstanbul'a, daha önce İzmir'de deneyip tutunduramadığı TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ı, şimdi İzmir'e de Denizlili, eski bakanlardan Nihat Zeybekçi'yi gönderdi. Binali Yıldırım, CHP'nin dişli ve de iddialı adayı Ekrem İmamoğlu'na karşı, İstanbul'da karada, havada ve denizaltında (Marmaray) şov yaparcasına seçmenlerle buluşuyor. O neden öyle oluyor dersiniz! Cevabı şu: TBMM'deki başkanlığına çaktırmadan dönmesi muhtemel gibi görünüyor... Ankara'da da Mansur Yavaş, hayli güçlü ve iddialı...

* * *

CHP'nin kalesi İzmir'e gelince, Aziz Kocaoğlu'nun "Gel-Git" olayı, kafaları karıştırır gibi oldu. Nihat Zeybekçi bu fırsattan istifade, şehirde tur atmayı deniyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu konuda aday adaylarına karşı tahammül sınırını aşan "sessiz kalışı" da, sanırım Zeybekçi'ye geniş alanda folklorik gösteri uygulatma zemini hazırladı! Aziz Kocaoğlu, merkezin kararını beklerken 15 yıllık İzmir aşığı olarak, Zeybekçi'nin horozlanmasına karşı, "Hop, ağır ol!" dercesine Genel Merkez'in rötarını kapatmışa benziyor. Nitekim, üç gün önce Türkiye'nin en büyük fuarı, "Fuar İzmir"de başlayan 13'üncü  Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı'na gelip adeta "nasibini arayan!" Denizlili Nihat Zeybekçi ile sıcak temas kurdu, defileyi birlikte izledi. İzmirliler bu birlikteliğe bıyıkaltından gülüp "Zeybekçi galiba burada damatlık arıyor!" demekten kendilerini alamadılar. 

Bu ve buna benzer şakalar, hatta fıkralar CHP'nin İzmir adayını seçim minderine sürmesine kadar devam edeceğe benziyor. 

Tabi Tunç Soyer, Abdül Batur, Tuncay Özkan ve Murat Bakan da, Aziz Kocaoğlu'na "Devam mı, tamam mı" kararı gelinceye kadar kısa bir süre daha beklemede kalacak.

Bundan da önemlisi, sürpriz bir aday olursa hiç şaşmayalım!

Türkiye'de şimdi nefesler tutulmuş vaziyette; demokrasinin beşiği, siyasi partilerin kuruluşunda büyük rol oynayan İzmir'de kimin başkan olacağı merakla bekleniyor...