TRT’de bir sunucu, ellerinde eldiven. Yerde de serili yiyecek artıkları…

Üzerinde “Sıfır Atık” yazılı bir çöp bidonunun yanında anons ediyor: “Gördüğünüz gibi atıkların yarısından fazlası organik ve büyük bir çoğunluğu maalesef yiyecek. Hatta nerdeyse de hepsi de yenilenebilir durumda. Mesela bu yumurta. Son kullanma tarihinin geçeli 2 gün olmuş…”

Nasılsa, ilk bakışta hemen anlıyor organik olduklarını sunucu!

Bilgilendiriyor ekran başındakilerini…

***

Sonra da… Bir aşçı ile bu atıklardan neler yapılabileceği görüntülerini getiriyor ekrana. Salata, kış türlüsü, fırında sebze ızgara tarifleri. Sunucu tadına bakıyor salatanın, yemeklerin.

“Muazzam” diyor, lezzetini anlata anlata bitiremiyor! Aşçı da, “Atık diye getirdiğin malzemelerle iki tür yemek çıkardık, atığın atığından da harika sos yaptık” diye övünüyor!

Sıfır Atık programı, görüntülerinin sonunda “TRT - Özü Sözü İnsan” yazmasıyla bitiyor.

***

Şaka gibi ama gerçek!

“İsrafı ve nasıl az tüketiriz”i anlatmaya çalışılan bir programmış bu!

Kanada yapımı “Just Eat It”in yani çöpe atılan zenginliğin bir uyarlamasıymış!..

Sosyal medyada paylaşım yapmış bir twitter kullanıcısı da: “Arkadaşlar herkes şimdiden gözüne bir çöp konteynırı kestirsin, açıkta kalmayalım sonra.”

***

İktidara yakınlığıyla bilinen bir gazete de halka alışveriş taktikleri veriyor. Marketlere tek başına gidilmesi, çocukların götürülmemesi, tok karnına gidilmesi önerisinde bulunuyor. Pahalı ürünlerin göz hizasında olduğunu, bu nedenle aşağıya bakmanın yararlı olacağını yazıyor. Haberin başlığı da “Bu haberi okumadan markete girmeyin, çıkarken üzülmeyin” atılmış!..

***

Salgın dönemi. Zor süreç. Kapanan işyerleri.

İşşizlikle, pahalılıkla, gıda fiyatlarının başını alıp gitmesiyle boğuşan toplum.

O gıda fiyatlarına polisiye önlemler…

“Geçinemiyoruz” deyip borç kağıdı bırakarak intihar edenler, kendini yakanlar…

Yüzde 15’e çıkan yıllık enflasyon. Ekonomi yönetiminde hatalar…

Vatandaşına yardım için IBAN numarası veren iktidar…

Veeee…

Mesele çöpten pazaryerlerinden atık toplamaya aramaya ihtiyacı kalmayan bir toplum üretmek iken; “Yoksulluğun sorun olmaktan çıktığını, artık refahı paylaşma aşamasına geçtiğimizi” iddia edenlerin ülkesi Türkiyemiz’de TRT’den de dev hizmet; “Çöpten yemek nasıl yapılır?”