Sosyal medyadan uzak değilseniz, Clubhouse isimli sosyal ağ trendini duymuş olmalısınız. Davet edilen sosyal platform kullanıcıları ve viral reklamlar sayesinde giderek daha fazla ilgi kazanıyor. Herkesin neden birden Clubhouse hakkında heyecanlandığını merak ediyorsanız, edindiğim bilgileri okumaya devam edin.

Paul Davison ve Rohan Seth tarafından oluşturulan ve risk sermayesi şirketi Andreessen Horowitz tarafından desteklenen Clubhouse, kullanıcıların çok çeşitli konularda farklı sohbet odalarına katılabilecekleri bir platform. Konuşmalar yalnızca ses niteliğinde ve toplantılar bittiğinde sonsuza dek kayboluyor. Clubhouse deneyimini, öncelikle mobil cihazlar için tasarlanmış “sadece ses olan Zoom” olarak adlandırabilirsiniz. Kamera açık değil. Ve böylece göz teması, ne giydiğiniz veya nerede olduğunuz hakkında endişelenmenize gerek yok. Çamaşırları katlarken, işe giderken veya kanepede çalışırken Clubhouse'da konuşabilirsiniz. Sohbet odası konsepti yeni değil. 2000 yıllarda popüler olup sonra unutuldu. Fakat Clubhouse bu mantığı yeni kurallar, yeni güvenlik konsepti ve “sen özelsin” mottolu çekici bir reklam fikri ile yeniden pazarlamayı çok iyi şekilde başarmış gözüküyor.

Kullanıcılar, tıpkı gerçek bir sosyal etkinlikte olduğu gibi diğer birçok kişiyle buluşmaya ana odada başlıyor. Ardından yan görüşmeler için daha küçük gruplara ayrılabiliyorlar. Clubhouse'u Twitter, Instagram ve Facebook gibi sosyal ağlardan ayıran en önemli şey, bir odaya katıldıktan sonra katılmak için ekranınıza bakmanıza gerek olmamasıdır. Ve yalnızca küçük bir meraklı kullanıcı grubu tarafından kullanılabildiği için, sanatçılar, bilim insanları ve diğer ünlüler ile bu özel ağ aracılığıyla bağlantı kurma fırsatı en çekici özelliklerinden biri. İnsanlar, bu uygulama ile başka türlü erişemeyecekleri kişiler ile kişisel ve profesyonel bağlantılar kurma şansını yakalıyorlar.

Şu an itibariyle, Clubhouse uygulaması yalnızca Apple iOS için kullanılabiliyor. Geliştiriciler, Android uygulaması içinde çalıştıklarını doğruladılar. Ancak iPhone'unuz olsa bile Clubhouse'u kullanmaya başlamak için mevcut bir kullanıcıdan davet almanız gerek. Henüz bir davet almadıysanız, telefon numaranızı kullanarak bir kullanıcı adı isteyebilir ve rezerve edebiliyorsunuz. Davetiniz olsa bile, hesabınızı doğrulamak için bir telefona ihtiyacınız var. Clubhouse sizin için hazır olduğuna karar verdiğinde, hesabınızı oluşturmanız için bir metin alıyorsunuz. Bu haftalar veya aylar dahi sürebiliyor. Uygulamada insanları takip etmekten daha önemli olan kulüpleri ve konuları takip edebiliyor olmanız. Clubhouse, farklı kategorilerde çok sayıda konuya sahip. Clubhouse grup üyelerine, başkalarının gruba katılmasına izin vermeden önce belirli kurallar ve yönergeler belirlemelerine olanak tanıyor. Zararlı kullanıcıları bildirebiliyorsunuz. Öne çıkan konuşmacılar özgürce konuşabiliyor. Ancak izleyici üyelerinin sohbete katkıda bulunmaları için önce sanal ellerini kaldırmaları ve bir panel sırasında Soru-Cevap hattında durmak gibi konuşmacılardan ve düzenleyicilerden onay beklemeleri gerekiyor.

Uygulama, yüzlerce insanın aynı anda birbirleriyle konuşmasını ve ortalığı karıştırmasını engelliyor. Ayrıca, uygulamada hiçbir ses kaydına izin verilmiyor. Uygulamada kullanıcıları engelleyebilir veya şüpheli bir şey olursa bir olayı bildirebiliyorsunuz. Uygulama geliştiricileri, uygulama herkese açık hale getirmeden önce daha fazla güvenlik için çalıştıklarını söylemişler.

Bir nevi sesli twitter uygulaması olarak ta görülen Clubhouse’un geleceği parlak gözüküyor. Uygulama ne kadar daha yayılır bilemiyorum ama şimdiden büyük oyuncuların satın alma çalışmalarına başladıklarına dair pek çok haberi de internette görmeye başladım. Burada asıl olarak ülkemizdeki mobil uygulama geliştiricilerimiz adına çıkarılacak bir ders var. Mobil uygulamalar için uçuk fikirler aramaktansa zamanında olgunlaşmadığından kullanılamayan fikirleri gözden geçirmenin ve onları yeni bir konsept içinde sunmanın yollarını aramayı da bırakmamak gerekiyor. Ortaya çıkış mantığı ile Clubhouse yaratıcı zihinlere buna iyi bir örnek oldu.

Sağlıklı günler dilerim.