Bir yazarımız ekonomiyi böyle nitelendirmiş. Doğru söylemiş.

Virüs belasından sonra ülkemiz dahil pek çok ülke ekonomik krizle karşı karşıya. İşsizlik verileri de endişe verici boyutlarda.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin 2 raportörü, ulusal politika yapıcıları ve uluslararası kurumları “hem virüsü, hem de krizi yenmek için” birlikte hareket etmeye ve bunun için toplumun kırılgan kesimlerini korurken, ekonomiyi de yeniden rayına oturtacak güçlü bir siyasi iradeyle müdahale etmeye çağırdı.

OECD raportörü Georgios Katrougkalos ve Sosyo-Ekonomik Eşitsizlikler raportörü CHP İzmir milletvekili Selin Sayek Böke Sosyalistler, Demokratlar ve Yeşiller Grubu, ortak açıklamalarında, üye ülkelere salgınla mücadele konusunda birlikte hareket edilmesi çağrısı yaptı;

“Düşük gelirliler, bağımsız ve iş güvencesi olmadan çalışanlar başta olmak üzere tüm çalışanlara doğrudan gelir desteği sağlanmalı, işsizlik sigortası gibi sosyal güvencelerin kapsayıcılığı ve süresi artırılmalıdır. Sağlık ve diğer acil ihtiyaç duyulan sektörlerdeki çalışanlara vergi muafiyetleri uygulanmalıdır. Temel ihtiyaç tüketim malları ile hizmetlerinde vergiler düşürülmelidir. Sosyal güvenlik prim katkıları, gerekli durumlarda vergiler düşürülmeli veya ertelenmelidir.Yeşil enerji yatırımlarına, küçük ve orta ölçekli işletmelere teşvik programları uygulanmalıdır. Uzaktan çalışmaya yönelik politikalar desteklenmeli, kurallar ve destek mekanizmaları kurulmalıdır”

Peki işsizlik ne durumda?

DİSK tarafından hazırlanan rapora göre Haziran ve temmuz ayında açıklanacak TÜİK verilerinde Covid-19’un etkilerinin iyici ortaya çıkacağı anlatıldı;

“Ümitsiz işsizlerin 1 milyona yaklaşıyor. Ocak 2019’da 618 bin olan ümitsiz işsizlerin sayısı Ocak 2020’de 328 bin artarak 946 bine yükseldi ve 1 yılda ümitsiz işsizlerin oranı yüzde 53 arttı. Ocak 2018’den Ocak 2020’ye 763 bin istihdam kaybı kaçınılmaz. Önümüzdeki aylarda işsiz sayısının en az ikiye katlanması ve istihdamda çok ciddi bir daralma yaşanacak.”

CHP Sözcüsü Faik Öztrak da ekonomide hedeflerin revize edilmesi gerektiğini belirtti;

“2020’ye ilişkin büyüme, işsizlik, enflasyon hedeflerinizi ve diğer tüm makro-ekonomik göstergeleri derhal revize edin, kadük olan bütçeyi ve bütçenin önceliklerini yeniden gözden geçirin, kaynakları milletin aşını ve işini korumak için kullanın. Toplumun tüm kesimleriyle, işçiyle, işverenle, esnafla, çiftçiyle, emekliyle, işsizle, yoksulla sürekli istişare içinde olun”

Sözün özü, sıkıntılardan kolay, kolay kurtulamayacağız.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.