Çin Orta Doğu daki son gelişmeler karşısında kendisi için "HAYATİ" olarak gördüğü enerji yollarını korumak ve kontrol edebilmek için "ÜS" arama çalışmalarını Hürmüz Boğazındaki gelişmeler sonrası hızlandırdığını belirtti. Ekim ayından bu yana sürdürülen arayışlarda en elverişli nokta Kuzey Kıbrıs'ın Karpas bölgesi olarak belirlendi.
Rusların Suriye'de ki Tartus üssü'nün tam karşısına gelen bölgede kurulacak bir üs ile konuşlandıracağı "İPEK BÖCEĞİ" füzeleri ve Rusya ile yapacağı işbirliği ile Basra Körfezi, Hürmüz Boğaz'ını içine alan İsrail, Suudi Arabistan, Katar'ı kapsayan bir bölge içerisinde etkin olacağı görüşü var.
Bunu engelleyen en önemli unsur ıse 1974’de Kuzey Kıbrıs için yürürlüğe konan ve ambargo öngören BM kararı.Çin bunu aşmak için Şhangay beşlisi,Hindistan ve Brezilya ile Kuzey Kıbrıs'ı  tanıma girişimleri başlattı.Dünyadaki tüm dengeleri değiştirecek böyle bir yaklaşım başta İsrail olmak üzere batı dünyasında dikkatle izleniyor

Çin, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin İngiltere’ den sonra Fransa’ya da üs vermesini ve Doğu Akdeniz’de yapılan sondaj olaylarının bölge için bir tehlike yarattığını, kuracakları üssün en azından emri vakileri önleyebileceği görüşünde. Tanıma olayının yanı sıra bunu Türkiye aracılığı ile gerçekleştirmenin diplomatik yollarını da arıyor.