Günlerin sağlıklı, mutlu, huzurlu, umutlu, aşklı, sevgi ve barış dolu, insan gibi yaşanması elbette o günleri önemli, değerli, anlamlı, kutlu kılar.

Gerek ülkemizde gerekse dünyada belirlenmiş, oluşturulmuş özel günlerin de insanların ilgisini, dikkatini, merakını çektiğini biliyoruz. Yılın her ayı böyle özel günlerle doludur; kimisi hüzünle, kimisi coşkuyla kutlanır.

Nisanda çiçekler, yeşiller, uyanışlar, diri güzellikler, umular aydır. Aynı zamanda özel günlerin de kutlandığı aylardandır. Hadi bir yol özel Nisan günlerine gidelim.

***

1 Nisan adı, çağrışımı şakayı anımsatır. Onun için olmalı 1 Nisan’ı Şaka Günü ilan etmişler. Kimseyi kırmadan, incitmeden, eğlendirmek, güldürmek ereğiyle olunca şaka neden kötü olsun?

“Hadi şimdi bana 1 Nisan şakası yap, / "Seni Seviyorum" de...
Muhteşem inanırım... / Nisan gitse, ben koca ömür Bir'inde kalırım.” Böyle mi demişti ne küçük İskender?

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü, 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü, 5 Nisan Avukatlar Günü…

Bitmedi; hep hüzünle, ilençle andığımız bir gündür 6 Nisan. O gün Öldürülen Gazeteciler Günü olarak kabul edilmiş; ancak bu tür öldürümler de her dönem eksik olmamış ülkemizden, dünyamızdan!

6 Nisan hem Dünya Sağlık Günü hem deDünya Masa Tenisi Günü olarak belirlenmiş.

Romanlar… Yaşam biçimleri, renkleri, gelenekleri, şenlikleri, coşkuları ile dünya insanları onlar. 8 Nisan da Dünya Roman Günü; çalgı, çengi, dans…Ne güzel…

10 Nisan Dünya Kardeşler Günü.11 Nisan Dünya Parkinson Günü.

Sosyal anlama yetenekleriyle bilinen, zaman zaman toplu kıyıma uğrayan yunuslar için de 14 Nisan Dünya Yunus Günü olarak belirlenmiş.

Sanat…Dünyanın en güzel uğraşı, emeği, aydınlanması, duyarlığı, kalıtı…  Dünyayı kuşatan anlaşmazlıklara, haksızlıklara, savaşlara başkaldıran, dayanışmayı anlamlı kılan sanat…

15 Nisan, Dünya Sanat Günü olarak kutlanıyor da sanata ne kadar ilgiliyiz, saygılıyız? Tiyatronun, ezginin, yontunun, resmin, yazının, şiirin ne kadar ayrımındayız, izleyicisiyiz? O tartışılır!

Bedenin, ruhun, düşüncenin iletişim dili dansın, insanlık tarihi kadar eski olduğunu unutmadınız değil mi?

29 Nisan Dünya Dans Günü dostlar. Hazır olun… Alanlarda, parklarda, sokaklarda genciyle, yaşlısıyla bir gün de olsa dans etmek güzel olmaz mı? Diyeceksiniz ki bunca ekonomik sıkıntının, derdin, sorunun arasında dans edecek gücümüz, isteğimiz mi kaldı be kardeşim? Yine de dansla, şarkıyla, türküyle, düşünle, örgütlü sesle yaşama katılın.

Ne diyordu Kürk Mantolu Madonna’nın bir yerinde Sabahattin Ali?“Beraber çıkar, herkes gibi biz de sarhoş oluruz... Ara sıra kendi kendimizden kurtulup cereyana kapılmak hoş bir şey... Ne dersin? Hem biz seninle hiç dans etmedik değil mi?"

İzmir Kitap Fuarı Nisan'ı unuttu mu?

Nisan ayı da geldi geçiyor. Bu yılı da pas geçti İzmir Kitap Fuarı. Salgın dediler, iki yıl açılamadı. Bu yıl her yer açık, etkinlikler sürüyor, bir çok kentimizde kitap fuarları düzenleniyor. Nedense bu Nisan ayında da İzmir, kitaplı günlerini bahar tadıyla yaşayamadı!

Rüştü Onur Karşıyaka'da anılacak

Şair, gazeteci, yazar İbrahim Tığ 18 yıldan bu yana Devrek’te Şehir Dergisi’ni çıkarıyor...

Rüştü Onur’u gündemde tutan, kitaplar yayımlayan İbrahim Tığ, Metin Soydeveli’nin yönettiği Şiir Kalbimizde oluşumunun konuğu.

28 Nisan Perşembe akşamı Karşıyaka Çarşı Kültür Merkezi’nde eleştirmen Mehmet Yaşar Bilen ve İbrahim Tığ, Rüştü Onur’u anacak, anlatacaklar. Saat 18’de oradayız…

Nisan’ın çiçek kokan sözcüklerini, şiirlerini, şarkılarını, aşklarını, duygu yoğunluğunu, gülümsemelerini gene de duyumsayın.