Ayvalık Belediye Başkanlığı görevini başarıyla yürüten ve yeniden aday gösterilen Rahmi Gençer ile geçmiş dönem, seçim süreci ve geleceğe yönelik projeler konusunda görüşme fırsatım oldu.

“Çıraklık dönemim bitti” diyor, çocukluktan beri arkadaşım olan Sevgili Rahmi. Yaptığı bazı yanlışlardan ders çıkardığını, yeterince başarılı olamadığı konuları önümüzdeki dönemde telafi edeceğini dile getiriyor.

2013 yılı Ağustos’unda CHP’den aday adayı olduğunda evinin karşısındaki bir restoranda buluşup, uzun uzun konuşmuş; ardından, kendisini destekleyen belki de ilk köşe yazısını yazmıştım. “Aynı yerde buluşup, nostalji yapalım” dedim, öyle de yaptık.

Rahmi Gençer

Geçen beş buçuk yıl içinde, Rahmi’de son derece olumlu gelişmeler olduğu hemen belli oluyordu. Çırak, ustalaşmıştı, gerçekten. Çok daha kendinden emin, konusuna hakim, akıcı konuşan, somut projelerini anlatan biri vardı, karşımda. Bir konuda değişmemişti: ‘Dürüstlüğü’… Gerek geçmişte gerekse bugün, kendisini desteklememin temel nedeni, bu özelliği...

Yeterince iyi yapamadıklarını sordum, dürüstçe anlattı… Yol konusunda hedefinin ancak yüzde 70’ini gerçekleştirebildiğini söyledi; ancak önemli bir mazereti var. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi gerekli kanalizasyon yenileme çalışmalarını yerine getirmediğinden, sık sık arızalar oluyor ve yeni yapılan yolları yeniden kazmak gerekiyormuş.

Ayvalık’ın güzelim sahilinde yürürken, denize kanalizasyonun boşaltıldığını görünce, içim sızladı. AKP’li büyükşehir belediyesinin kanalizasyon alt yapısı dururken, önceliği bir köprüye vermiş olması, bence çok yanlış. Fizibilitesi 9 milyon lira olan köprünün, 15 milyon liraya mal olması; üzerinden geçerken güzelim deniz yerine, çirkin betonları izlemek zorunda olmamız da cabası! Anladım ki, büyükşehir belediyesi, CHP veya İYİ Parti’ye geçmedikçe, Ayvalık’ın sorunları düzelmeyecek.

Gençer’e en çok eleştirildiği, taşeron işçilerin ücretlerini bir dönem ödeyememe konusunu da sordum. Belediyeyi 6,5 aylık maaş borcu ile teslim aldığını, kendi döneminde üç maaşa kadar ödeme yapamadığı günler olduğunu, ancak bugün için tüm borçların sıfırlandığını ve benzer bir durumun bir daha yaşanmayacağını dile getirdi.

Projeleri

Öncelikli olarak yol ve trafik sorun sorunuyla ilgileneceğini söyleyen Gençer’in Toptancı Hali’nin yenilenmesi, Kırlangıç Projesi’nin tamamlanması, Sarımsaklı’ya bisiklet yolu, Altınova’da Pazar yeri ve Uzun Göl Rekreasyon Projesi, üç kreş gibi birçok projesi var.

Kim kazanır?

Ayvalık’ta CHP’nin bir aday adayı da önceden Küçükköy’de başarılı bir belediye başkanlığı dönemi olan Mesut Ergin idi. Kendisi aday gösterilmiş olsaydı, bu yazıyı onun için yazıyor olacaktım. Ergin’in Demokrat Parti’den aday olabileceği söylentisi var, ama ben buna pek ihtimal vermiyorum. Hem kazanma şansı yok, hem de oyları bölüp, Balıkesir büyükşehirde İYİ Parti adayının kaybetmesine yol açabilir. Umarım kendisini davet eden Rahmi Gençer’le görüşür ve birlikte hareket ederler; böylece hem Ayvalık, hem Balıkesir kazanılır. Ayrıca, CHP Sözcüsü Faik Öztrak’ın “Parti değiştirmek milletimizin teveccüh ettiği bir tavır değildir. Buna tevessül edenlerin partimizin oylarını böleceği kanaatinde değilim. Milletimiz; ‘Bugün aday olmadı diye partisini değiştiren, yarın hizmette bize de sırtını çevirmez mi?’ diye düşünecektir” sözlerine de sonuna kadar katılıyorum.

Her kesimden oy alacak Gençer’in açık oy farkı ile kazanacağını ve ikinci döneminde çok daha başarılı olacağını tahmin ediyorum.