İki gün sonra Dünya Günü. Bizler yaşadığımız gezegen için ne yaptık?

Ormanları yok ettik. Rastgele doğaya attıklarımızla toprağı, yeraltı sularını ve havamızı kirlettik. Bölgede yaşayan insanların sağlığını tehdit eden İngiltere’nin çöplerine bile ev sahipliği yaptık. Kömürle çalışan santrallerin kapatılma takvimi hala ortada yok. Akdeniz plastik denizi olma yolunda. İşte bu nedenlerle John McConnell, 1969 yılında ABD'nin San Fransisco şehrinde gerçekleşen Ulusal UNESCO Dünya Konferansı'nda Dünya Günü fikrini ortaya attı. Bu günün kutlanmasında temel amaç, yaşamı ve dünyanın güzelliğini kutlamak, gezegeninin karşı karşıya kaldığı çevresel risklere dikkat çekmekti.

***

BM Genel Sekreteri António Guterres, Dünya Günü için yaptığı açıklamada, gezegenimizi hem koronavirüsten hem de iklim değişimi tehdidinden korumak için hepimize kararlı eylem çağrısında bulundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin 37’nci Kurultay’ında sunduğu 13 maddelik, “İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi”nin 10’uncu maddesi “Gelecek Nesiller için Ekosistem Hakkını Koruyacağız” ifadesi yer aldı: “Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya teslim etmek için üzerimize düşen sorumluluğun bilincindeyiz. Sağlıklı işleyen bir ekosisteme sahip dünyaya doğma hakkı, henüz doğmamış olan nesillerin hakkıdır.‘Sürdürülebilir Yaşam’ anlayışı ışığında bu hak Anayasal güvence altına alınacaktır.”

***

Denizlere atılan sigara izmaritleri hayvanları öldürebiliyor. Okyanus ve denizlerin sadece yüzde 4’ü koruma altında. Son 50 yılda Akdeniz’deki balık varlığının yüzde 34’ü kaybedildi. Özellikle denizlere atılan sigara izmaritleri içerisindeki hayvanların onu yemesiyle doğanın dengesi bozuluyor. WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) tarafından plastik atıklar konusunda hazırlanan raporda, Akdeniz’in bir “plastik denizi” olma riski ile karşı karşıya kaldığı vurgulandı. Rapora göre, Akdeniz’de yaşayan 134 tür deniz canlısı plastik atıkları yiyor. Akdeniz’de bir kilometre karede 5 milimetreden küçük 1.25 milyon plastik parça bulunuyor. Plastikler binlerce yıl atık olarak kalıyor. Plastik ürünlerden sigara izmariti, denizde 5 yıl süreyle çözünmeden kalıyor. Bu süre plastik torba için 20 yıl, plastik bardak için 50 yıl ve misina için 600 yıl. Güneş ne güne duruyor? İşte size güzel bir örnek: Ordu’nun Akkuş ilçesinde 664 kw gücünde güneş enerji santrali kurdular. Sadece 5 milyona. Üstelik ylılda 2 milyon kar edecekler.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.