2013'te Arizona eyaletinin Prescott bölgesine bağlı Granite Mountain Hotshots'ta korkunç bir yangın başlar.

Kısa sürede iyice yayılan yangın birçok hayatı tehdit eder.

Yangınla mücadele için Granite Mountain Hotshots yangın departmanında çalışan 19 itfaiyeci, herkesin kaçmaya çalıştığı mücadeleye koşar adım ilerler.

İtfaiye ekibi; sevdiklerini, ailelerini ve komşularını koruyabilmek için kendi hayatlarını kaybetme riskiyle yüzleşmek zorunda kalır.

Yaşanmış bu olay, büyük bir bütçeyle Amerikalılar tarafından 2017 yılında "Korkusuzlar" adıyla beyazperdeye aktarıldı...

"Bakın orman yangınları nelere yol açıyor!" demek için. Türkiye'de bu yıl sadece Ağustos ayında 300 yangın meydana geldiğini düşündüğümüzde, insanın "Bizde de mutlaka anlatılması gereken kim bilir ne hikayeler vardır" diyesi geliyor...

Ki zaten var...

***

Ormanları parça parça kaybettiğimiz şu günlerde kaybedilenler kadar, kazandıklarımıza da bakalım. Mesela, "Bu yangınlardan sonra eski denilen uçaklar tamir edildi ve de bir sürü yeni yangın söndürme uçağı alındı" desem ne güzel olurdu.

Ama bunlar yapılmadı...

Devletin yapacaklarını halk yapmaya çalışıyor ve fidan bağışlıyor.

Yapılan büyük bağışlardan biri de geçtiğimiz pazar günü sona eren Arkas Aegean Link Regatta'daydı.

Çeşme Marina Yacht Club’da düzenlenen açılış partisinde konuşan EAYK Komodoru Oğuz Akif Sezer, Ege Orman Vakfı işbirliğinde bir kampanya başlattıklarını belirterek yelkencilerin Ege Orman Vakfı’na yaptıkları bağışlarla İzmir yangınında yok olan ormanlık alana 5 bin fidan dikeceklerini söyledi.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Arkas Aegean Link Regatta, 56 tekne ve 500’ün üzerinde yarışçıyı ağırladı.

Çeşmeliler Ovacık’tan itibaren Çeşme’nin tüm koylarında renkli yelkenlilerin görsel şölenine tanıklık etti.

Sert rüzgarda geçen denizdeki bu mücadeleyi dört gün boyunca 500 bin kişi izledi.

İkinci gün yarışlarının ardından da Çeşme Meydanı’nda 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları sırasında konuşan Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran da, “Bu yıl fener alayı değişik olacak. Fener yerine herkes cep telefonlarının ışıklarını yakacak.

Biz belediye olarak fidan dikme kampanyasını destekliyoruz. Fenerlere harcayacağımız yağ parası ile Ege Orman Vakfı’na bağışta bulunacağız” dedi.

On yıllar içinde büyüyen ağaçların ve tahrip olan doğanın yerine tutmaz ama bir fidan bir fidandır.

Gün gelir o fidan ağaç olur ve gölgesi bir yolcuya nefes olur.

-----

Arkas, EAYK ve Çeşme Marina işbirliğinde bu yıl üçüncü kez düzenlenen Arkas Aegean Link Regatta, sadece bir yarış değil.

Kentin en önemli etkinliklerinden biri.

Sponsorları sayesinde 3. yılında kendi kendine yetebilecek hale gelen önemli bir organizasyon. İzmir'de markasını duyurmak isteyenler için ilk seçenek konumunda.

Elbette bu noktaya gelmesi kolay olmadı.

Arkas-M.A.T. Sailing Team yarıştan lider çıkarken aslında yarışında rüzgarı veya itici gücü konumunda.

Oluşturulan profesyonel yelkenci ekibi ve altyapı çalışmaları ile örnek teşkil ediyor.

Sadece bu yarışa katılanlara ya da katılacak olanlar değil, spora yatırımın nasıl yapılması gerektiğini sorgulayanlara, başarıya ulaşmak için kendini adayanlara ve daha iyi bir organizayon yapmak için mücadele verenlere.

Yarış bu noktaya gelene kadar hiç mi olumsuzluklarla karşılaşmadı peki?

Karşılaştılar elbette...

Ama korkusuzca yollarına devam ettiler...

Yarışan ve yelken sporuna destek olmaya çabalayan herkesi kutluyorum.