Ekonomi Gazetecileri Derneği'nce düzenlenen 11’inci Küresel Isınma Kurultayı'nda dünyamızı tehdit eden iklim değişikliği tartışıldı.

Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak açılışta, iklim değişikliğinin din, dil, ırk, ekonomik durum farkı gözetmeksizin herkesi vurduğunu söyledi.

***

Küresel Isınma Kurultayı Komitesi'nden Ali Haydar Bozkurt, çocuklara çöpü yere atmaması öğretilirken Japonya’da “çöpü al ve onu çöp kutusuna at” öğretiliyor dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2020 yılına kadar sera gazı emisyonunu yüzde 20 oranında, 2030’a kadar yüzde 40 oranında azaltacaklarını açıkladı. Soyer, iklim kriziyle mücadele kapsamında 20 elektrikli otobüs sayısının seneye 40’a çıkarılacağını anlatarak belediyenin pek çok tesisine de güneş enerjisi santrali kurulduğunu belirtti.

Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz da karbon ayak izini ilk hesaplayan, takip eden ve düşürmeye çalışan köy olan Kadıovacık’ta, “Biyo ev Projesiyle” Türkiye’ye örnek olmaya hazırlandıklarını kaydetti.

Kurultayın ilginç katılımcısı ise çevreye kendini adayan, karbon ayak izi posterleri hazırlayarak bisikletiyle dağıtan, ceketinin rengi bile yeşil olan gazeteci-yazar Ahmet Aydın Akansu oldu. Akansu, termik santrallere filtre katılmasının 2 buçuk yıl ertelenmesinin sakıncalarına değinerek, santralden kaynaklanan kirlilik ile hava kirliliğinden 33 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Tabii Pazartesi günü Cumhurbaşkanı 2014’den bu yana ilk kez bu yasayı veto ederek milyonlarca insanın yüreğine su serpti. Ne diyeyim aklın yolu bir.

Sözün özü; Birleşmiş Milletlerce hazırlanan rapora göre, yıllık sera gazı salımlarını azaltmak için belirlenmiş hedeflere uyulsa bile 2100 yılında dünyada sıcaklık artışının 3.2 dereceyi bulacağı açıklandı. Raporda, zengin ülkelerin sera gazı salımlarını azaltmak için gereken önlemleri zamanında almadığı, zengin 20 ülkeden 15'inin sera gazı salımlarını sıfıra düşüreceği tarihi belirlemediğine dikkat çekildi.

Uzmanlar, canlı yaşamını tehlikeye atabilecek şiddette bir iklim değişikliğini önlemek için sıcaklık artışının bu yüzyıl sonunda 1.5 santigrat dereceyi aşmaması gerektiğini söylüyor. Uzmanlar, küresel sera gazı emisyonu artışını engelleme konusunda ülkelerin sınıfta kaldığını belirtilerek, karbon emisyonunun hızlı azaltılması gerektiğinin altını çiziyorlar.

Şimdi zengin 20 ülkenin karbon emisyonu azaltma konusunda çok ciddi önlemler almaları gerekiyor. Bu arada Türkiye, Hindistan ve Rusya'nın sera gazı salımını azaltmak için belirledikleri hedefi yüzde 15 aşarak başarı kaydettikleri ancak bunun ilk belirlenen hedeflerin düşük olmasından kaynaklandığı ifade edildi.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.