HABER/ Didar DEMİRCİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından planlanan Çeşme Turizm Projesi için çevrecilerin ve sivil toplum örgülerinin talep ettiği yürütmeyi durdurma kararı Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’ndan çıktı. Danıştay 6. Dairesi’nin proje için yürütmeyi durdurma talebini reddetmesi sonrası karara itiraz edilmişti. Söz konusu itiraz Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’ndan çıkan kararda ‘hukuka uyarlılık’ bulunmadığının belirtildiğini söyleyen davanın avukatlarından Şehrazat Mercan, “Bundan sonra sit derecesinin düşürülmesi ve Bakan’ın buraya geldiğinde açıkladığı aralık ayında planlarını askıya çıkaracağız dediği ne kadar işlem varsa hepsinin acilen durdurulması lazım. Dava şimdi Danıştay 6. Daire’den döndü. Burada şimdi esas hakkında karar verilecek. Turizmi Geliştirme ve Koruma Bölge kararının iptal edilmesini bekliyoruz. Şimdi bu kararı verirse daire zaten bu ortada olmayınca öbür işlemleri yapamazsınız. Temeli çökmüş oluyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, projeyi iptal etmesi lazım" açıklamasını yaptı.

SERTEL: BU İKTİDAR YARGI TANIMAZ

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’nun aldığı karar için teşekkürlerini ileten CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, iktidara sert yüklendi. Çeşme Projesi’nin halk için değil rant için olduğunu söyleyen Sertel, “Bu iktidar mahkeme, hakim, yargı vesaire tanımıyor. Bence bu mahkeme kararına uyulmalı ve bu projeden vazgeçilmelidir. Çünkü Çeşme bunu kaldırmaz. Su açısından, yoğunluk açısından, Çeşme’nin iklimi açısından her açıdan vahşi bir yağmalama bu proje. O nedenle bu karara sevindim” sözlerini kaydetti.

AYDIN: HUKUKİ SÜRECİN TAMAMLANMASINI BEKLESİNLER

İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın ise Çeşme Projesi’yle ilgili Kurul’dan çıkan kararı değerlendirdi. İdari Dava Daireleri Genel Kurulu kararının yerinde olduğunu dile getiren Aydın, “Zaten bu projenin üzerinde önemli tartışmalar var. Ama bundan daha önemlisi şu; bu tür büyük önemli kararlar yargısal süreçler tamamlanmadan hayata geçmemelidir. Aksi takdirde telafisi mümkün olmayan zararlar oluşuyor. Zaten Genel Kurul’da buna değinerek yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Yargı süreci tamamlandığında eğer hukuka aykırılık varsa proje iptal edilecektir, yoksa devam edilecektir. Bu hukuki tartışma bitmeden projenin uygulanması ya da yürütmenin devam etmesi doğru olmayacaktır” ifadelerini kullandı. Öte yandan benzer bir durumun Buca Cezaevi alanı için de geçerli olduğunu aktaran Aydın, “Benzer bir durumun örneğin Buca Cezaevi alanı için de işlemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu tartışma hukuken tamamlanmadan orada inşaat başlasa ve hukuki sürecin sonunda iptal edilse bir sürü kamu kaynağı boşa gider zarar oluşur” dedi. Çeşme Projesi’nin ESAS’dan iptal edileceğini düşündüğünü belirten Aydın, “Yürütmeyi durdurma kararı da bunun bir adımıdır. O nedenle danıştayın kararı yerinde olmuştur” diye konuştu.