Batı’da raflar boş, Türkiye’de ise dolu gündemi oluşturdu. Bu arada enflasyon bizde yüzde 80 iken batıda yüzde 8’le sınırlandırılmış. Evet raflar dolu ama cepler boş.

Gazeteci İbrahim Kahveci raf olayını değerlendirdi;

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarda bulundu. Enflasyon aşılamaz bir ekonomik tehlike değildir. Ben ekonomistim. Şu anda yüzde 8, yüzde 9 enflasyonun bile tehdit ettiği ülkeler var. Bizde yüzde 80 var. Benim ülkemde marketlerde raflar boş değil. Ama Amerika’da bile bugün raflar boş, Fransa’da raflar boş, Almanya’da raflar boş. Benim vatandaşım şu anda istediği her türlü ürünü marketlerde bulabiliyor.”

Sanırsınız ABD ve AB’de millet yoksulluktan kırılıyor; feci şekilde açlık çekiyorlar.

Gerçek bu mu?

Herkes ve hepimiz biliyoruz ki gerçek bu değil. Zaten bu cümlelerin gerçekleri bilenlerle söylendiğini de zannetmiyorum.

Avrupa ve ABD, bugün küresel ekonominin merkezlerini oluşturuyor. Kişi başına gelirlerinden tutun da demokratik ve özgürlükçü değerlerin en üstte olduğu ülkeler bunlar. Kapılarında vize kuyruğuna girdiğimiz ülkeler de bunlar, evlatlarımızı iyi bir gelecek kursunlar diye gönderdiğimiz ülkeler de yine bunlardır.

Avrupa ve ABD’de boş olan raf var mıdır? Elbette vardır... Ama neden ve nasıl? Yani rafların boş olması yoksulluktan mı yoksa varlıktan mı? Asıl mesele budur... Daha kısa süre önce ünlü bir cep telefonunun yeni, markası çıktığında evet, ABD’de ve Avrupa’da raflar boşaldı...

Peki bizde raflar boş mu? Hayır... Yoksulluktan alamadığımız ürünler rafları çok güzel süslemektedir.

Bakın bizde raflar boş değil ama mesela fakirlikten dolayı çöpten gıda ürünleri toplayanlar yüzünden çöplerimiz boş...

Bu arada alım gücü düşen insanlar için rafların dolu olmasının bir anlam ifade etmiyor,..

Ucube model yüzünden her şey tepetaklak oldu.

Merkez, politika faizini 100 baz puan daha indirerek yüzde 12’ye düşürdü. Oysa iktidarın ekonomi modeli ile kur artınca cari fazla verilecek, oluşan döviz bolluğu ile enflasyon düşecekti. Bir yılda enflasyon 4 katına, cari açık 2 katına, kur neredeyse 2,5 katına çıktı. Dolar da TL karşısında fırladı.

Sonuç, Türkiye modeli iflas etti.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşçakalın dostlar.