Kaderde Birinci Dünya Savaşı'nın seyrini değiştiren, yokluk içindeki bir ulusun vatanı için nasıl birlik olabildiğini gösteren, tarihin en büyük direniş destanlarından biri olan Çanakkale Zaferi'nin 104. yılında yeniden Çanakkale'yi savunmak varmış.

***

104 yıl önce toplarla, tüfeklerle geçilemeyen Çanakkale, 104 yıl sonra iş makineleriyle delik deşik ediliyor. Son olarak Kaz Dağları'ndan altın çıkarmak sevdasıyla binlerce ağaç katliamı ile gündeme gelen Çanakkale'de son yıllarda neler yaşandığını biliyor musunuz?

Kirazlı'da binlerce ağacı keserek altın madeni işletmeye hazırlanan Doğu Biga Madencilik firmasının bölgede iki altın madeni projesi daha bulunuyor. Kirazlı'nın haricinde Ağı Dağı ve Çamyurt Projesi bulunan şirket üç proje ile Kaz Dağları'nı talan edecek.

***

Çanakkale Valiliği kayıtlarına göre Kirazlı'da altın madenin dışında üç maden için daha 'ÇED gerekli değildir' kararı verildi. Bunlardan ikisi bazalt ocağı biri ise halloysit ocağı. Yani Kirazlı can çekişiyor.

2002-2018 yılları arasında Çanakkale Valiliği tarafından 'ÇED gerekli değildir' kararı verilen proje sayısı ise 800. Bunun 200'ü tarım, gıda, hayvancılık, geri kalanı ise ulaşım, maden, sanayi gibi projeler. 1993’ten bu yana Çanakkale’de 'ÇED olumlu' kararı verilmiş proje sayısı 984.

1993-2002 arasında, yılda ortalama 19 proje ÇED olumlu kararı alırken sonrasında yılda 35 proje ÇED olumlu kararı almış. Yani 2002 sonrası Kaz Dağları’nın Çanakkale tarafında işler biraz karışmış.

***

Enerji ve iklim uzmanı, aktivist Önder Algedik'in konuyla ilgili detaylı bir analiz çıkarmış. Algedik'in analizlerine göre; sadece Kirazlı köyünde üç madenin olması ve Alamos Gold’un Kaz Dağları’ndan üç altın madenine sahip olması, valiliğin 800 projeye “ÇED gerekli değildir” kararı verirken bunun 398 tanesinin maden olması ne feci. Kaz Dağları’na tam 398 hançer saplanmış. Bir de üstüne “ÇED olumlu” kararı verilen 984 projeyi ekleyin. Karşınıza bir yıkım filmi çıkar. Çanakkale’de yaşanan bu yıkım son 10 yılda meydana geldi. Peki bu 10 yılda neler oldu? 10 yıl önce bir kömürlü termik santrali varken şimdi yedi santral var. 10 yıl önce bir tane bile altın üretimi yokken Lapseki’de altın üretimi yapan bir saha var. Üstüne Kaz Dağları'nda hazırlıkları yapılan üç proje var. 10 yıl önce “ÇED gerekli değildir” kararı alan 300 kadar proje varken şimdi 800 tane var. 10 yıl önce “ÇED olumlu” kararı olan 438 proje varken şimdi 984 proje var. 10 yıl önce hiç gündemde yokken şimdi kocaman bir Çanakkale Köprüsü var. Bu projeler halkın durdurduğu projeler dışında kalanlar, yani durduramadıkları projeler. Halkın ve sivil toplum örgütlerinin durdurduğu onlarca proje daha var.

Özetle Çanakkale delik deşik. Zaman yeniden Çanakkale'yi savunma zamanıdır.