21 Eylül “ Dünya Alzheimer Günü”

Dünyada 40 milyon Alzheimer hastası var.2 bin 50 yılında hasta sayısı 115 milyonu aşacak.Bu hastalıkta en yüksek artış orta ve düşük gelirli ülkelerde.Türkiye'de de 600 bin hasta bulunduğu tahmin ediliyor.

Alzheimer Hastalığı beynini tahrip eden ve geri dönüşü olanaksız ileri bir yaş hastalığı. Risk faktörleri hipertansiyon, obezite, işitme kaybı, depresyon, diyabet, sigara ve hareketsizlik.

Kalp hastalığından ölümler yüzde 15 azalırken Alzheimer’den ölümler yüzde 89 arttıyor. Her 3 yaşlıdan biri demans nedeniyle hayatını kaybediyor.

***

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Profesör Doktor Şerefnur Öztürk, yaşam koşulları ağırlaştıkça nörolojik hastalıkların da arttığını söyledi. Öztürk, Alzheimer hastalığının beyinde hem hücre hem hücreler arası bağlantı kaybına neden olan, ilerleyici bir hastalık olduğunu belirtti. Öztürk,bu hastalığın en yaygın ve erken belirtilerinin günlük aktiviteyi olumsuz yönde etkilemesi olduğunu kaydetti.

Türk Nöroloji Derneği Genel Sekteri Profesör Doktor Demet Özbalık Adapınar da tüm olguların dörtte birinde genetik bir neden olduğunu söyledi. Adapınar Alzheimer’in, kadınlarda, depresyon geçirenlerde, kalp hastalığı ve şeker hastalığı olanlarda, beyin travmaları geçirenlerde, düşük eğitim düzeyi bulunan kişilerde daha sık olarak görüldüğünü anlattı.

Peki bu hastalığın ilacı var mı ?

Yok ne yazık ki. Amerika’da dev ilaç firmaları Alzheimer ve Parkinson için yaptıkları ilaç araştırmalarını durdurdu.

Ne yapacağız?

ABD’de yapılan anı tekrarlama çalışması ile Alzheimer hastalarının hafıza performansının yüzde 37 arttırıldı.

Türkiye Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu üyesi Doçent Doktor Başar Bilgiç, zeytinyağı ile birlikte Akdeniz tipi beslenmenin koruyucu etkisinin önemli olduğunu belirterek 6 bin yaşlı ile yapılan çalışmada Akdeniz tipi diyetle beslenenlerin zihinsel bozukluk gelişme riskini yüzde 35 azalttığını söyledi.

Sonuç olarak zeytinyağı tüketimi başta olmak üzere Akdeniz tipi beslenme ve spor Alzheimer riskini azaltıyor. Bu arada sofralarınızda yeşil yapraklı sebzeleri, meyve ve balığı bolca bulundurmamız gerekiyor. Dengeli beslenme, kolesterolün düşük düzeyde tutulması, riski azaltıyor. Demans gelişme riskinin, zihni çalıştıran oyunları oynayan kişilerde yüzde 74, okuyan kişilerde yüzde 35, enstrüman çalan kişilerde yüzde 69 ve bulmaca çözenlerde yüzde 41 daha düşük çıktığını unutmayın. Sağlıklı bir hayat tarzı, riskli genleri taşıyor olsanız bile, Alzheimer ve bunama riskini azaltıyor.

Sağlıklı günler dileği ile, haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.