Yaz sezonuyla birlikte İzmir'de artan nüfus hareketliliği, yangın güvenliği açısından önemli riskleri de beraberinde getiriyor. Bu doğrultuda İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, özellikle turizm işletmeleri, alışveriş merkezleri ve eğitim kurumları gibi kalabalık mekanlarda yangın denetimlerini sıklaştırdı.
Denetimlerde odak noktası; acil çıkış kapıları, yangın merdivenleri, duman dedektörleri, yönlendirme levhaları ve yangına dayanıklı kapılar. Eksikliği tespit edilen tesislere süre verilirken, ciddi ihlallerin görüldüğü bazı işletmeler mühürlendi.
Denetimlerin başındaki isim İtfaiye Amiri Mehmet Ekim, günlük ortalama 60 işletmenin kontrol edildiğini ve bunların yarısının otellerden oluştuğunu belirtti. “İşletmelerin çoğunda ruhsat ve itfaiye raporu var ama büyük problem uygulamada. Rapor dışına çıkılmış, mutfaklar büyütülmüş, merdivenler daraltılmış. Oysa bu tür değişiklikler yapılmadan önce raporların güncellenmesi şart,” diyen Ekim, sezona eksik başlayan tesislerin ciddi risk taşıdığını vurguladı.
Her katta iki çıkış şart
Yangın merdiveni ve acil çıkış kapıları, tesislerin güvenliği açısından hayati öneme sahip. Yönetmelik gereği, toplam yatak sayısı 20’yi geçen veya iki kattan yüksek tüm yapılarda en az iki çıkış zorunlu. Ayrıca yangın kapıları, erken uyarı sistemleri, acil aydınlatmalar ve söndürme cihazları da eksiksiz olmalı. Ancak Ekim’e göre, mevcut raporlara eksiksiz uyan işletmelerin oranı yalnızca yüzde 10.
Özellikle yataklı tesislerde, iç koridora açılan oda kapılarının en az 30 dakika yangına dayanıklı olması gerekiyor. Ekim, “Kapılardaki özel fitiller dumanı ve alevi geçirmemeli. Böylece katlarda tahliye için zaman kazanılır, can kayıplarının önüne geçilir” diyerek kapı sistemlerinin önemine dikkat çekti.Yangın alarm sistemlerinde yer alan adresli dedektörlerin numaralandırılması, müdahaleyi kolaylaştırıyor. Olası bir yangın durumunda, resepsiyon görevlisi itfaiyeye net bilgi aktarabiliyor, bu da dakikaların hayat kurtardığı anlarda avantaj sağlıyor.
Mehmet Ekim, geçtiğimiz Ocak ayında Bolu’daki bir otelde çıkan ve 78 kişinin hayatını kaybettiği yangını hatırlatarak, davlumbaz sistemindeki ihmale dikkat çekti. “Mutfakta otomatik söndürme sistemi yoktu. Yangın bacadan tüm binaya yayıldı. Bu tür facialar ancak denetimle ve ciddiyetle önlenebilir” dedi.
İlçe belediyelerine uyarı raporu
Büyükşehir İtfaiyesi tarafından hazırlanan raporlar, ilgili ilçe belediyelerine gönderiliyor. Eksikliklerin giderilmemesi halinde belediyeler devreye girerek işletmelerin kapatılmasına kadar giden bir süreç başlatıyor. Bu da denetimlerin sadece tespitle sınırlı kalmadığını, yaptırımların da uygulandığını gösteriyor.
İtfaiye yetkilileri, yalnızca belediyenin değil, işletme sahiplerinin de binalarından sorumlu olduğunu vurguluyor. “Raporlarda ne yazıyorsa, ona sadık kalınmalı. Her yıl düzenli kontrol yapılmalı. Eksikler zamanında giderilmeli. Yangın sadece yönetmeliklere aykırılığın değil, ihmalkârlığın da sonucu” deniliyor
Yangın güvenliği yalnızca resmi denetimle değil, farkındalıkla ve kolektif bir bilinçle sağlanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sürdürdüğü bu geniş çaplı denetim seferberliği, hem vatandaşların hem de işletme sahiplerinin güvenliğini sağlamaya yönelik kararlı bir adım olarak değerlendiriliyor.