Virüs belasıyla boğuşurken ekonomi de artık eskisi gibi değil. Ülkemizin önde gelen ekonomistlerinden Devlet Planlama Teşkilatı eski Müsteşarı ve CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, gerçek tehlikenin hükümetin algıladığının çok üzerinde olduğunu belirterek ekonomiyi “gelen büyük bir yangın” olarak nitelendirdi.

Yapılan son anketlere göre Türkiye’nin en önemli sorunu ekonomi diyenlerin oranı yüzde 58. Terör bile yüzde 18’e gerilemiş.

İpsos araştırma şirketi raporuna göre, halkın en büyük sorun olarak açık farkla ekonomik sıkıntıları gördüğünü ortaya koydu. Rapora göre halk, ekonominin iyiye gideceğini düşünmüyor. Kadir Has Üniversitesi'nin yaptığı araştırmada da Türkiye'de halkın yüzde 41'i ülkenin en büyük sorunu olarak ekonomiyi görüyor.

Gerçekten ekonomide büyüme sekteye uğradı, enflasyon ve faiz büyük bir soruna dönüştü. Türkiye'nin önünde işsizlik dev bir sorun olarak durmaya devam ediyor. Peki ya gelecekte ekonomiyi neler bekliyor?

Türkiye ekonomisinin 2020 yılını yüzde 5 büyüme ile tamamlaması bekleniyor. IMF ve Dünya Bankası ise Türkiye'nin bu yıl yüzde 3 büyüyeceğini öngörüyor. Enflasyon vatandaşın en çok canını yakan ekonomik veri ve 2020 yılı aralık ayında yıllık enflasyonun yüzde 10.07 olması bekleniyor.

İşsizliğe gelince işsiz sayısı önceki yılın aynı dönemine göre 817 bin kişi artarak 4 milyon 566 bine yükseldi.

Devlet Planlama Teşkilatı eski Müsteşarı ve CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, hükümetin gerçek ekonomik ve sosyal sıkıntı boyutunu tam olarak algıladığını düşünmediğini söyledi: “Şimdi hükümetin halkın karşısına tam kadro çıkıp, 'Ey halkım, en küçük bir endişen olmasın, TC Devleti olarak tam anlamıyla biz bu işin üstündeyiz' demesi lazım. Gün devletin vatandaştan para isteme günü değil (hayırseverlik dışında). Aksine şirketlere iflas etmeme, vatandaşa aş ve iş güvencesi verme günü.”

Ekonomiden kaynaklanan sorunlar o kadar çok ki.

CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Profesör Fethi Açıkel başkanlığındaki CHP Bilim Platformu bazı sorunlara dikkat çekti. Buna göre 17 yıllık AKP iktidarı döneminde geçim sıkıntısı ve ticari başarısızlık nedeniyle 5 binden fazla intihar vakası gerçekleşti. Son 5 yılda antidepresan kullanımı yüzde 27 arttı. Toplumdaki mutsuz nüfus ise yüzde 50’ye ulaştı.

Umarım yangın büyümeden kontrol altına alınır.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.