İngiliz filozof- yazar Disraeli’nin (1801-1881) dediği gibi “Yaşam küçük olmayacak kadar

kısa”. Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük lideri Mustafa Kemal Atatürk’ de (1881-1938)

“büyük düşünerek” 29 Ekim 1923’te kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin 10’uncu yılında

(29 Ekim 1933) çok güvendiği asil Türk milletine şöyle seslenmişti:

“ Yurttaşlarım! Az zamanda çok ve büyük işer yaptık. Bu işlerin en büyüğü, temeli Türk

kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti’dir.”

İşte “büyük düşünmenin” sırrı da bu olsa gerek…

***

Yıl: 2019…

Günlerden: 29 Ekim Salı…

100’ncü yıla 4 kala, Türkiye topyekün öyle bir coştu ki, bu coşkunun artçıları devam ediyor…

İzmir 96 yıldır, aynı İzmir… Ege, aynı Ege…

Ama, “efeler diyarı” İzmir’in ilçesi Ödemiş’te olduğu gibi 2000 genç kız-erkek bir başka

“efeleleşip” caddelere sığmadı! Aydın’ın efelerinin ki ise bir başka coşku…

Ankara, İstanbul, Bursa, Adana ve diğerleri 96'ncı yılda adeta emir sultan zincirlerini kırarcasına bu coşkuyu doğudan, batıya, kuzeyden, güneye dalga dalga yaydı… Peki ne değişti de böyle oldu? Galiba bu şehirlerde değişen tek etken, belediye başkanlarının isimleri ve parti rozetleri oldu!

İşte bu! İşte bu! Bu yılki Cumhuriyet coşkusu çığ gibi büyüyerek karşısına çıkan yasakları ezip geçti… CHP’nin Atatürk’e saygı ve Cumhuriyet yürüyüşüne “Kamu düzenini bozar” gerekçesiyle izin izin vermeyen Nevşehir Valiliği geri adım attı. Vali İlhami Aktaş, “Japonya’daydım. Bu

yasaktan haberim yoktu. Yanlış yapılmış” diyerek özür diledi. Hatta Saray'da bile bazı gazetelere, gazetecilere, siyasilere konulan yasaklar bile kalktı! Vatan Şairi Namık Kemal’in Hürriyet kasidesini gel de hatırlama bakalım: “Ne efsunkâr imişsin ah ey didar-ı hürriyet. Esir-i aşkın olduk gerçi kurtulduk esaretten.”

***

ABD'nin 120 saatlik, Rusya’nın da 150 saatlik süreleri sona erdi. Suriye sınırlarımızdaki teröristlerin geri çekilme işlemleri bitti. ABD'den 2 yaptırım kararı daha çıktı. Sözde Ermeni soykırımını onlar da ısıtıp gündeme taşıdılar.

Hani hep söylüyoruz ya, “Amerika gibi dostun varsa, başka düşmana gerek yok!” diye!

Erdoğan 13 Kasımda Trump’la yapacağı görüşmeyi askıya alacak mı?

***

Bu gelişmeler sürerken AK Parti’de çözülmeler, istifalar ve de kısacası kan kayıpları da

başladı… Nitekim AKP içinden çıkan Yeni Parti de işin çabası! Tıpkı İlyasoğlu Mercimek

Ahmed’in yazdığı 2 ciltlik eserinin adı “KABUSNÂME” gibi durumlar kâbusa dönmüş, iş-

ler karışık!

Buna karşılık yerel seçimlerden büyük başarı ile çıkan CHP ise iktidara hazırlanıyor! Kongre takvimi belli olan CHP’de mahalle delege seçimleriyle başlayacak süreç, ilçe başkanlığı, il başkanlığı seçimleriyle devam edecek ve Nisan ayında yapılması beklenen 37'nci Olağan Kurultay ile son bulacak. Yeni kadrolarla birlikte iktidar ipine daha bir sıkı sarılmasını beklediğimiz CHP’nin Ankara'da iktidar hazırlıkları hızla sürüyor diyebiliriz. Bu hafta Ankara siyasetinde "ne var ne yok" diye konuştuğum dostlarım, CHP'nin iktidar hazırlığında olduğunu düşünmeme sebep olan birkaç bilgi aktardı. İktidarın oldukça kan kaybettiği bir dönemde CHP'nin söylem birliği yönündeki bu adımı yıllardır eleştirilen "kakafoni" yerine "armoni"ye geçeceğinin de bir işareti. KİT Komisyonu'nda CHP grubunun başkanı olarak başarılı bir görev yapan değerli milletvekilimiz ve meslektaşım Atila Sertel ve 27'nci dönemde milletvekili seçilen Avukat Sevda Erdan Kılıç, yeni oluşturulan bu Sayıştay komisyonunda görev alarak omuz omuza bir mücadele veriyorlarmış. Balçova Belediye Başkanlığı adaylığı düşürülen İzmir'in başarılı isimlerinden Mehmet Ali Çalkaya'nın da yer alabileceği kulağıma gelen bilgiler arasında.
Son yerel seçimlerde İstanbul, Ankara gibi kaybettiği büyükşehirlerle moral çöküntüsü yaşayan iktidar, ekonomideki kötü gidişat, Suriye'ye girilmesiyle birlikte ABD tarafından sürekli yaptırımlarla tehdit edilmesi, Trump'ın alaycı mektubuna cevap verilememesi gibi nedenlerle bocalarken CHP'nin bu kendinden emin adımları "iktidar hazırlığı" olarak yorumlanıyor.
Kakafonik sesler yerine, 17 yıllık iktidarla tek ses, tek yürek olarak mücadele etmeye karar veren CHP grubunun "Armoni" sini dinlemeye hazır mısınız?