Öncelikle aklında sıra dışı ve olağanüstü bir projesi olacak... Büyük adam bu projeyi uygulayabilecek güçte olacak... Hayalini kendi azim ve iradesi ile sağlığında gerçekleştirecek, eserinin benimsendiğini gözleri ile görecek… Bu referanslar göz önüne alındığında, yüzyılımızın büyük adamları gözden geçirilirse:

Napolyon ve Hitler’in Avrupa Birliği hayali büyüktü ama gerçekleşmedi. Mussolini, Franco, Salazar, Peron gibi diktatörlerin faşist devlet projeleri de öyle, hiçbiri sonuçlanmadı. Mao Zedong, Gandhi, Nehru da büyük emellerine ulaşamadıklarını yaşarlarken gördüler. Roosevelt, Churchill, De Goulle gibi liderlerin hayalleri bir savaşı kazanmakla; Elizabeth, Adenauer, Kennedy gibilerinin yapabildikleri ise sadece düzeni sürdürmekle sınırlı kaldı.

Geriye, hayalleri gerçekten büyük olan ve ölümlerinden de sonra eserleri dimdik ayakta kalan iki kişi vardı: Lenin ve Atatürk. Doğu Bloğu'nun çöküp, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliğinin de dağıldığı göz önüne alınırsa, geriye tek bir büyük lider kalıyor: ATATÜRK