Bayram sıkıntıları unutturmuyor. İşsizlik, enflasyon... yani giderek yoksullaşıyoruz. CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel anlamlı bir teşhiste bulunmuş: “Ne yazık ki güzel ülkemde çocukluk dönemlerimde bayramlarda el öpmeye gittiğimizde elimize 5-6 tane konulan bayram şekeri, Ankara’daki dükkanlarda tek olarak 0.75 kuruşa satılmaya başlanmış. Yani bir şeker neredeyse 1 TL seviyesine gelmiş. Bu son derece üzücü bir durum. Dükkan sahibi ile konuştuğumda gelip 1.5 lira verip 2 şeker alan çocuklar olduğunu söyledi...”

**

Dünya Sefalet Endeksi'nde Türkiye, Avrupa'da ilk sırada. Türkiye dünya genelinde 156 ülke içerisinde ise 21’ci sırada yer alıyor. Yani Türkiye, sefalet endeksinde de Avrupa'nın zirvesine oturdu.

Şimdi gelelim işsizliğe.

DİSK verilerine göre, geniş tanımlı işsiz sayısı 8 milyon 107 bin. Ancak işsizlik TÜİK’e göre düşüyor, İŞKUR’a göre artıyor.

Geniş tanımlı işsiz sayısı pandemi öncesine göre 1.6 milyon arttı. Geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 29.5.

TÜİK’e göre mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 11.3 mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik oranı (âtıl işgücü) ise yüzde 21.7 seviyesinde gerçekleşti.

**

DİSK-AR tarafından TÜİK verilerinden yararlanarak yapılan hesaplamaya göre mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı 8 milyon 107 bin kişi olarak gerçekleşti. Pandemi öncesine göre geniş tanımlı işsiz sayısı 1 milyon 595 bin arttı. TÜİK’e göre Nisan 2019’da yüzde 13.8 olan işsizlik, Nisan 2022’de yüzde 11.3’e düştü. Ancak geniş tanımlı işsizlik yüzde 19.1’den yüzde 21.7’ye yükseldi.

Ne garip ki İŞKUR’un kayıtlı işsiz sayıları, son bir yılda yüzde 23 artarken, TÜİK’in işsiz sayıları yüzde 14 azaldı.

Ekonomist Atilla Yeşilada ‘Başımıza meteor düşseydi daha kötüsü olmazdı’ yorumunu yaptı: “Cumhurbaşkanlığı sistemiyle geçen 4 yıl için “Meteor düşseydi daha iyi şartlarda olurdu Türkiye, diye düşünüyorum. Bir tek yararı oldu; o da Türkiye bazı şeylerin olmayacağını gördü, ders aldı böyle giderse Türkiye’nin Arjantin’e benzeyecek sabır mı kaldı?”

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.