Evcil hayvan sahibi olmak öyle basit bir iş değildir; belli sorumlulukları da beraberinde getirir. Ve sanılmamasın ki bu sorumluluklar sadece kişinin kendi can dostunu kapsar.

Eğer “ben bir hayvanseverim” diyorsanız aslında diğer tüm hayvanlara karşı da sorumlusunuz.

Sadece kendi kedinizin, köpeğinizin iyiliğini değil başka hayvanları da düşünebilmelisiniz.

Bu konuyu biraz açayım.

Geçen gün şöyle bir olaya tanık oldum:

Bir köpek sahibi, köpeğini sokağa gezdirmeye çıkartmış. Köpek sakin sakin sokakta yürürken bir apartmanın bahçesindeki yavru kediyi fark etti ve hızlı bir şekilde bahçeye hamle yaptı.

Allahtan tasması vardı ki, iş kötü bir noktaya gitmedi.

Ama yavru kedicik öyle korktu ki duvara iyice kendini yapıştırarak tüyleri diken diken olmuş şekilde kalakaldı. Köpekse birkaç dakika daha havlayarak tüm mahalleyi ayağı kaldırdı.

Peki, köpek kendinden geçmişçesine havlarken sahibi ne yapıyordu?

Köpeğinin kedilere karşı saldırgan reaksiyonu belli ki sahibini hiç ama hiç rahatsız etmiyor. Çünkü kendisi tüm bunlar olurken kafasını kaldırıp bir zahmet “köpeğimin nesi var” diye bakmadı bile. Elinde telefonu, mesajlaşmaya devam etti. Köpeği sakinleşince de yola devam ettiler.

***

Köpek yetiştirmek konusunda kediler kadar bilgili olmasam da, belli başlı davranış kalıplarının belli tekniklerle köpeklere zamanında öğretilmesi gerektiğini biliyorum. Hele ki büyük ırk bir köpeğiniz varsa bu konuya ekstra özen gösterilmeli.

Köpekler aslında tam olarak çocuk gibidirler. Sahipleri de onların ebeveynleridir.

Tıpkı çocuklar gibi; sahiplerinin yani ebeveynlerinin tepkilerini okuyarak doğruyu yanlışı öğrenirler.

Dolayısıyla da köpeğin karakteri sahibinin bir yansımasıdır.

Yani daha basit anlatımıyla; siz nasıl yetiştirirseniz, köpeğiniz de öyle olur. Neye izin verirseniz, onu yapar.

Köpekler saldırgan doğmazlar. Her ne kadar genetik miraslarının bir kısmı hala vahşi akrabalarıyla olan ilişkisini sürdürse de, binlerce yıl içinde evcilleşmiş hayvanlardan bahsediyoruz.

Köpeğiniz saldırganlık eğilimi gösterdiğinde zamanında müdahale etmez, ona doğru davranış kalıbının ne olduğu göstermezseniz, bunu normal kabul edecektir.

Hatta bir süre sonra bu davranışı sizi mutlu etmek için bile yapmaya başlar.

***

Şimdi olaya geri dönelim. Bir elinde telefonu, olaya tamamen kayıtsız köpek sahibi, boş bulunup tasmayı gevşek tutuyor olsa ve elinden kaçırsaydı, neler olurdu?

Köpek, yavru kediyi paramparça eder, bunun asıl suçlusu ise kesinlikle köpeğin sahibi olurdu.

Evcil hayvanlarınızın saldırganlığını ödüllendirecek veya teşvik edecek davranış kalıplarından lütfen kaçının. Bir köpek sahibi olarak can dostunuzu doğru şekilde eğitmek, sizin en temel görev ve sorumluluklarınızdan da bir tanesidir. Lütfen unutmayın.

Sadece kendi köpeğinizi değil, sokaktaki tüm canları da düşünün.