Yine mi virüs demeyin. Virüs 5 milyon cana mal oldu. Aşılarla Kovid-19'un hızı kesilmeye çalışsa da virüs daha fazla yayılabilmek için yeni varyantlar geliştirdi. Bu da yetmedi evrim geçirip havada daha hızlı yayılmak için yeni özellikler edindi.

Bize gelince vaka ve vefat sayılara düşmüyor. Sağlık Bakanı 26 binlerdeki vaka sayısının düşmemesi halinde vefatların azalmayacağını açıkladı.

Bu arada yeni bir tehlike... Çocuk yoğun bakımlarda yer kalmadı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Profesör Doktor Ergin Çiftçi çocuklarda Kovid-19 vakalarının arttığına dikkat çekerek yaklaşık yüzde 8 iken şimdi yüzde 30’lara yaklaştığını belirtti. Profesör Çiftçi salgnı kontrol altına alabilmek için çocukların da aşılanması gerektiğini kaydetti.

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Güray Kılıç, Aşı olmayanlara getirilecek kısıtlamalar devreye sokulabileceğini belirterek kişisel kaygılarla aşı yaptırmayanların toplum sağlığını tehlikeye atma hakları olmadığını söyledi.

Pandemiyle mücadelede en büyük zorluk aşı karşıtlığı. Bunun hiçbir bilimsel nedeni yok. Bu durum salgının uzamasına neden oluyor. Türkiye'de hala 22.2 milyon kişi aşısını olmadı. Sadece şunu belirtelim virüsten hayatını kaybedenlerin çoğu aşı olmamış. Sonuç olarak; aşılar insanoğlunun sağlık alanındaki şüphesiz en değerli buluşu. Aşılar bütün insanlık için.

Dünyada salgınla ilgili önlemler devam ediyor. Kovid-19'un özellikle İngiltere'de ve İtalya yeniden kapanmaya gitti. İlginç bir örnek de Fransa’dan; Aşı olmayan 3 bin sağlık çalışanı açığa alındı.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Profesör Doktor Mehmet Ceyhan, koronavirüste vaka artışı dalgalarının devam edeceğini söyledi.

“Vaka artışı dönemleri yaşayacağız. Bu da şu anlama geliyor; biz o aşı oranına çıkana kadar, tedbirlerle ve kısıtlamalarla mücadele etmek zorunda kalacağız.”

Virüsle mücadelede aşı çok önemli. Bunun yanısıra yüksek vaka sayısının düşmemesine hiç şaşırmayın. Kahvelerde okey oynayanlara bakın. Hepsi maskesiz. Sağlık Bakanlığı sosyal mesafeyi bir buçuk metreden 2 metreye çıkardı ama toplu taşım araçlarında adeta vatandaşlar kucak kucağa seyahat ediyor. Metroda, tramvayda maske uyarısı yapılıyor, ne gerek var. Zaten vatandaş maskeye alıştı. Ama sosyal mesafeden hiç söz edilmiyor.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.