İspanya, şairin dediği gibi “Zil, şal ve gül”den ibaret değildir sadece.

İspanya matador ve toredor ile golcüler ülkesidir aynı zamanda…

İspanyollar, arenalarda yarattıkları ilahlar gibi futbol alanlarında da Olimpos Dağı’ndaki tanrılar gibi golcüler yaratmıştır.

Madrid’in iki futbol takımı Real Madrid ile Atletico Madrid sadece İspanya futbol tarihinde değil, dünya futbol literatüründe de efsane takımlar olarak yer almışlardır. İşte bu efsane takımlardan Atletico Madrid, Avrupa Fuar Şehirleri Kupası ikinci tur maçlarından ilkinde Göztepe’yi Madrid’de 2-0 yenmiş ve İzmir’e büyük bir avantaj yakalayarak gelmişti.

Türkiye’de Anadolu futbolunun önderi olarak nam salan, ligde ve kupada fırtınalar gibi esen Göztepe için Avrupa’ya kafa tutmanın sonu gelmiş sanılıyordu.

Nihat, Ertan, Fevzi, Gürsel ve Halil’den oluşan gol orkestrasına sahip Göztepe, bir minibüslük taraftarıyla çağdaş futbolun bütün gereklerini yerine getiriyor ve başarıdan başarıya koşuyordu Ama bu kez karşılarında bir Avrupa devi vardı.

Adnan Süvari, Atletico Madrid önüne süreceği Göztepe’de sağbek Mehmet sakat olduğu için yerine Bombacı Halil’i yerleştirdi.

Nihat’ın yerinde Ali İhsan, gol orkestrasının sol kanadında Ceyhan oynayacaktı.

1967 yılında Alsancak Stadı Alsancak Stadı olalı böylesine bir seyirci görmemişti. İzmirlilerin tümü o gece Göztepeliydi.

Yalnız İzmirliler mi?

Ege’nin dört bir yanından kopup gelenlerin yüreği Göztepe için çarpıyordu.

“Ali, Halil, Çağlayan, Hüseyin, B. Mehmet, Nevzat, Ertan, Ali İhsan, Fevzi, Gürsel ve Ceyhan’’dan oluşan Göztepe onbiri, Atletico Madrid önünde ilk yarıyı penaltı atışında ağları yırtan Bombacı Halil ve efsane Gürsel’in golleriyle 2-0 galip kapatmıştı.

Maçın uzatmaya gidileceğinin sanıldığı anda, yani doksanıncı dakika dolarken bir kez daha hünerini gösterdi Bombacı Halil.

Yaklaşık yirmibeş metreden attığı frikik füzesiyle maçın skorunu belirlerken, Göztepe’nin şanlı tarihine de yeni bir sayfa açıyordu.

Göztepe Avrupa Fuar Şehirleri Kupasında üçüncü tura yükselmişti 3-0’la!

İlk kez İtalya’nın ünlü spor gazetesi “Corriera Della Sport’’un türettiği bir sözcük vardır. “Goledor”. Toredor ile gol sözcüklerinden türetilen bu sözcüğü İspanyolların değil Türklerin futbolcuları hak etmişlerdi.

Gol sanatı ile sarı-kırmızılı delikanlılar “Goledorlar” unvanını hak etmiş, yenilgiye ve elenmeye tahammülü olmayan Atletico Madridliler, Toredorlar gibi sahayı arenaya çevirmişlerdir.

Atletico Madridlilerin yıkılışını gören, yazanlar, onu bilir onu söyler;

Göztepe ve milli takımın unutulmaz isimlerinden Halil Kiraz’a yüzlerce maçta attığı goller unutulsa bile bir tek bu maç ile “Bombacı” unvanı anasının ak sütü gibi helal edilmiştir.

***

“Futbolla yatıp kalkmıyorsan hayatın tamamen futbol değilse gerçek futbolcu değilsindir. Sadece üzerinde forma olan bir adamsındır!’’

İspanyol milli futbolcu Sergio Ramos’undur bu söz.

Sanki; 24 saat futbol ve Göztepe’yi yaşayan Halil Kiraz için de söylenmiştir.

Kulüpte alt yapıdan genel kaptanlığa ne görev verilirse en iyi şekilde yerine getirendir Halil Kiraz.

***

Bombacı Halil bir yıl önce sonsuzluğa yürüdü bugün.

Kalbinin renginde yaşayan bir futbol emekçisiydi.

Sevdası Göztepe’nin unutulmazıydı o!

Sadece Göztepeliler değil, diğer kulüplerin taraftarları da Bombacı'yı çok sevmişti.

Onu yüreğimizin sıcaklığında sakladık...