Türkiye’nin en köklü ve saygın meslek örgütlerinden biri olan İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin 70’nci yılını yürekten kutluyorum. Cemiyetin kuruluşunda emeği geçen ve aramızdan ayrılan meslek büyüklerimi rahmetle ile anıyor, 70 yıllık tarihinde bu kuruma emek veren tüm meslektaşlarımı saygıyla selamlıyorum.
Cemiyetimizin 70’nci yaşı ile ilgili duygu ve düşüncelerime geçmeden önce böylesine anlamlı bir kurumun başkanlığını altı yıl boyunca üstlenmenin onurunu taşıyan ve yaşayan bir gazeteci olarak kuruluşuna ilişkin kısa bir bilgi vermek istiyorum.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti, 1946 yılında Türk Basın Birliği’nin kapatılmasının ardından başlayan arayışların bir sonucu olarak kuruldu.
İstanbul, Ankara ve İzmir gazetecilerinin bu arayışları sonucunda gazeteciler cemiyetleri kurulması konusundaki yasa yürürlüğe girdi. Bu yasanın ardından düşünce ve ifade özgürlüğüyle birlikte, gazetecilerin sosyal güvenceleri ve mesleğin eğitim ve gelişmelerini içine alacak tüzükle ilgili çalışmalar başlatıldı.
Hazırlanan tüzük İçişleri Bakanlığı’na gönderildi. Onaylanıp gelen, tüzük 28 Temmuz 1946 tarihli Yeni Asır Gazetesi’nde yayımlandı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti resmen kuruldu. Kurucu üyeler arasında Ali Şevket Bilgin, Abdi Sokullu, Sırrı Sanlı, Asım Kültür ve Nihat Kürşat bulunuyordu. Cemiyet tüzüğünün ilanından birkaç gün sonra, 5 Ağustos 1946 tarihinde İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin ilk genel kurulu, 34 İzmirli gazetecinin katılımıyla yapıldı. İlk genel kurulda Ali Şevket Bilgin başkanlığa seçildi.
İşte o günden bu yana İzmir Gazeteciler Cemiyeti laik, çağdaş, ilkeli, tarafsız ve Atatürk çizgisinden ödün vermeden çalışmalarını sürdürüyor. 70 yıl süresince bu kurumda birbirinden değerli isimler başkanlık koltuğuna oturdu, birbirinden değerli isimler yönetim kurulunda görev yaptı. Ve bugün İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin üyeleri Türkiye’nin en büyük gazete ve televizyonlarında başarıyla görev yapıyor.
Sizin arkadaşınız, kardeşiniz, ağabeyiniz saydığınız, aranızdan çıkmış biri Atila Sertel. Şuan sizleri TBMM’de temsil eden biri olarak, sizlerin desteği ile iki dönem üst üste İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin başkanlığını yapmış olmak benim için büyük onurdur. Çocuklarıma ve torunlarıma bırakacağım onurlu bir mirastır.
70 yılda Türkiye çok gelişti. Ülke olarak çok sayıda badire ve darbe atlattık. “Bir daha asla yaşanmaz” dediğimiz 21’nci yüzyıl Türkiye’sinde bile demokrasiye ve Cumhuriyet’e yönelik darbe girişimine maruz kaldık. Bu darbe girişimini bir kez daha şiddetle kınıyorum. Ülkemizin demokrasinin tüm kurul ve kurallarıyla işletileceği, çağdaş, özgür ve refah seviyesini artırmış günlere bir an önce ulaşmasını temenni ediyorum.
Ülke olarak çok sayıda badire atlattık ama gerek geçmişte olsun gerekse günümüzde olsun ülkenin içinde olduğu sıkıntılardan basının özgür olduğu ortamlarda çok daha kolay bir şekilde çıkıldığını da gördük. Basın ve ifade özgürlüğünün demokrasinin kilit taşı olduğunun bilincindeyiz. Mücadelemiz de hep bu bilinç doğrultusundadır. Mücadelemiz; hep özgürlüklerden, insan haklarından yana oldu. Parlamenter sistemden ve demokrasiden yana olduk, olacağız.
Hangi iktidar döneminde olursa olsun İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin en önemli kavgası da basın ve ifade özgürlüğüne yönelik getirilen yasaklara karşı olmuştur. İGC, toplumun haber alma hakkı için verdiği mücadeleden asla vazgeçmemiştir.
Şehit Gazeteci Hasan Tahsin’in torunları olan İzmirli gazeteciler her dönem demokrasinin ve Cumhuriyet’in yanında saf tutmuş, bağımsızlık ve özgürlükten yana tavır koymuş ve yasakçı zihniyetin, emperyalizmin daima karşısında durmuştur.
İGC, 70 yıldır sapmadığı çizgisi nedeniyle bugün en çok saygı duyulan meslek örgütlerinin başında gelmesinin yanında, basın ve ifade özgürlüğüne, gazetecilerin tutuklanmasına, demokrasinin işletilmemesine kadar yasakçı zihniyetlerin ürünleri olan yaptırımlara karşı güçlü ve örgütlü bir mücadele vermiştir, verecektir.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin yönetimi ve üyeleri de başarılı bir şekilde verilen demokrasi mücadelesinin ve Türkiye’nin neferleridir.
Bu duygu ve düşüncelerle şahsıma İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı onurunu yaşatan tüm üyelerimize bir kez daha teşekkür ediyor, 70 yıldır eğilmeden, bükülmeden “dimdik” ayakta duran Cemiyetimize, Cumhuriyetimizle birlikte nice yaşlar diliyorum.
Biz birlikte Türkiyeyiz ve birlikte çok daha güçlüyüz.
Sevgi ve saygılarımla..

Atila Sertel
CHP İzmir Milletvekili