Çok değil... Bir yıl öncesine kadar herhangi bir futbol maçındaki hakem hatalarını saatlerce, hatta günlerce konuşuyorduk. Hele bir de, büyük takımların maçı olmayaversin… Yandı gülüm keten helva! Hemen her platformda hakem yerden yere vurulur… Federasyon temsilcisinden girilir, hakem gözlemcisinden çıkılır… O derece yani…
Tüm bu olumsuz eleştiriler ve olumsuz yorumlar yapılırken teknoloji Allah’ına kadar da kullanılır. Tekrar tekrar görüntüler izlenir. Yetmez… Farklı kameralardan izlenir. O da yetmez… Görüntülere bilgisayarlarca çizimler ekletilir. Bunların üzerine tekrar konuşulur. Kameralardan bile karar verilemeyecek zorlukta ise pozisyon; bu defa da hakemin yeri tartışma konusu olur. Öyle ya, hakemin pozisyona uzaklığı… Gözlerinin ya da yüzünün baktığı yön… Yok, yardımcısının bayrağı… Yok, dördüncü hakemin olaylara bakışı… Tüm detaylar masaya, enine boyuna yatırılmalı ki eksik bir şey kalmasın! Görüntüler çok netse yandı o hakem! Sadece o mu? Onu o maçta görevlendirenlerden tutun da…
Neyse… Tüm bunarın en sonunda da “biz buradan konuşuyoruz, kameralardaki kayıtlardan gördük, keşke hakemin de bakabileceği bir ekran olsa da, O da bakabilse…”. Ya da “gol çizgisi teknolojisi” uygulanıyor… “Hani topun, gol olurken çizgiyi geçip, geçmediğine karar veren kamera… Ya da bilgisayar programı… Keşke teknoloji daha da işin içine girse… Girse de hakem hataları hiç olmasa…” demiyorlar mıydı?
Gelelim bugüne; VAR yani Video Assistant Referee… Türkçe meali ile Video Yardımcı Hakem… Rusya 2018 Dünya Kupası ile resmen uygulanmaya başlanan teknolojik hakem yardımcısı… Ülkemizde de bu sezon Süper Ligimizde kullanılmaya başlandı. Hatta Uefa Şampiyonlar Ligi ve Uefa Avrupa Liginden bile önce! Yine birçok Avrupa ülkesindeki liglerden önce!
Ve ülkemizde uygulanmaya başladığı günden beri tartışma bitmedi. Hani teknoloji işin içine girince bitecekti tartışmalar? Son hafta oynanan Göztepe-Başakşehir maçını hatırlayın! Aynı şekilde Galatasaray-Konya maçının son dakikasındaki penaltıya ne demeli?
Ben hata olmaz demiyorum. İnsanın görev yaptığı her işte hata ve hatalar olacaktır. Sorun ve varda, ne hakem de, ne statta, ne de kamera da… Sorun eğitimde! Daha doğrusu, sistem; alelacele yetişsin diye verilen kısa süreli eğitimlerde… Sayısı az olan denemelerde… Bu var denene teknolojik yardımcı, bir yıl geç başlasaydı ne olurdu sanki?
Dipnot; “Tencereyi bile ocakta yavaş yavaş, ustaca kaynatmak gerek. Delice kaynayan tencerenin pişirdiği yemekten hayır gelmez.” Hz. Mevlana.