İzmir’de büyük bir deprem yaşadık. Hayatını kaybedenlere Allah rahmet etsin. Bu arada deprem sonrası arayan dostlara teşekkür ederim.

Deprem öldürmüyor, binalar öldürüyor, can alan kuralsız rantçı düzen. Zeminin dolguyla büyütülmesi faciaya davetiye çıkarmış. Binlerce binaya çürük raporu verilmiş. Sıvılaşan bir zemin, kalitesiz beton, vuruyorsunuz toz oluyor. Bunu bir kez daha yaşıyoruz İzmir’de. Depremin yaşandığı Bayraklı ve Bornova’da 20 bin bina denetlenmiş, bunların yüzde 57’si çok riskli, sadece yüzde 5’i sağlam raporu almış.

Depremde yıkılan ve onlarca kişiye mezar olan Doğanlar ve Rıza Bey adlı apartmanlara verilmiş 2 rapor açıklandı. Bayraklı Belediyesi Deprem Etüt Merkezi’nin düzenlediği raporlara göre zemin etüdü yapılması istenmiş: “Yapınız beton kalitesinin düşük olması,düz demir kullanılması, etriye aralıklarının düzensiz ve kolon kiriş bağlantılarında etriye sıklaştırılmasının yapılmaması deprem riski açısından önem arz etmektedir. Bunun için zemin etüt raporu hazırlandıktan sonra 2007 deprem yönetmeliğine göre performans analizinin yapılması gerekir. Sonuçta Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Uygulama Merkezi ile irtibata geçerek zemin etüdü ile beraber performans analizi yaptırmanızı tavsiye ediyoruz.”

***

Jeoloji Mühendisleri İzmir Şube Başkanı Alim Murathan, etkin bir yapı denetim sisteminin önemini vurguladı: “Güvenlik önlemleri açısından her yapının güvenli bir zemin üzerine oturması gerekiyor. Bayraklı gibi yerlerde gökdelen türü çok yüksek yapıların yapılmasını doğru bulmuyoruz, çünkü İzmir’in bu kesimleri sıvılaşma riski olan, delta ortamları ve bir deprem anından siz zemini ne kadar güçlendirirseniz güçlendirin bu delta ortamında bu mühendislik yapılarının etkileneceğini düşünüyoruz. Depremler şiddeti ve büyüklüğü büyürse çok yıkıcı olabilir. Bunlara yönelik ne tür önlemlerin alınması gerektiği konusunda halkı bilgilendirici ve neler yapması gerektiği konusunda planlanmış, raporlara dönüştürülmüş master planlarını göremiyoruz. Biz İzmir’de master deprem planın hep yenilenmesini talep ettik. Bizim en öncelikli güvenlik önlemleri açısından baktığımızda her yapının güvenli bir zemin üzerine oturmasını istiyoruz. Bu nedenle etkin bir yapı denetim kamu sisteminin olması gerektiğini düşünüyoruz.”

***

CHP Milletvekili Ali Öztunç da 1900 yılından bugüne 695 deprem olduğunu belirterek,deprem vergilerinin nerede ve kimlerce kullandığını sordu. Tesellimiz yıkılan binaların sorumlusu olarak gözaltına alınan 11 kişiden 9’u tutuklandı. Sorunun kesin çözümü ise CHP’nin hazırladığı 'Fay Yasası'nın acilen çıkartılması.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.