Ünlü türkücünün avazı çıktığı kadar “Sen aşıksın arkadaş” diye TV ekranından fırlarcasına bağırdığı bir andı.. Ben de gayriihtiyari ‘Evet ben aşııım arkadaş!’ dedikten sonra sözlerimi şöyle bağladığımı dün gibi hatırlarım: Vatanıma, bayrağıma, milletime ve de İzmir’e aşığım arkadaş!..

Yine “Memleket doğduğun değil doyduğun yerdir” diye bir atasözü vardır. Ekşi Sözlük'e de göz attım. Yani kişinin doğduğu yer değil de, büyüyüp para kazanmaya başladığı, aile kurduğu, çoluk çocuk sahibi olduğu mekanı gösteren bir sözdür bu!

Hangi pencereden bakarsanız bakın, benim söyleyeceğim son söz de şudur; 82 sene önce bu şehirde doğup, büyüdüğüme, meslek sahibi olup, şükürler olsun doyduğuma göre, dünya kenti İzmir’e neden aşık olmayayım arkadaş! Üstelik bu aşktan da kimseye zarar gelmez!

***

Sevgili okurlarım, bu aşkımı bildiğiniz gibi İzmir Körfezi’nin çevresine inci taneleri gibi dizilmiş ilçe ve semtleri koklayarak sizlerle paylaşıyorum. Geçen hafta İzmir’in yeşil -kırmızılı gülü Karşıyaka’daydım. Vapura atlayıp sarı-kırmızılı renklerle donanmış Göztepe’ye vardığımda inanın Göztepe’nin neşeli bir alemi ile karşılaştım. Çünkü, İzmir’in futboldaki gururu Göztepe, o gece üç büyüklerden Fenerbahçe’yi yenerek Göztepelileri coşturmuştu. Tıpkı Adnan Süvari’nin Göztepe’si ile benim de spor yazarı olarak Avrupa’yı turladığım günlerde İzmir’e dönüşlerimiz aklıma geldi…

***

İşte bu coşku içinde Göztepe’de eskimeyen bir dost, Sevil Özatalar ile yurtiçi ve dışındaki başarılarıyla övündüğü biricik oğlu Tanay’ı da konuşma fırsatını buldum. Aslında iki kızımın ve bir torunumun mezun olduğu, iki torunumun da okuduğu İzmir’in ilim irfan yuvası olan İzmir Türk Koleji’nde (İTK) okul Aile Birliği Başkanlığı'nı yaptığım dönemden tanıyorum Sevil hocayı. Başarılı ve disiplinli bir İngilizce öğretmeni idi.

Hatta Hürriyet Gazetesi’ndeki sevgili meslektaşlarım Nejat Seçen, Erdal İzgi, Cemalettin Özdoğan, Nesrin Coşkun ve Nedim Bubik gibi usta gazeteci dostlarımın kadrosunda başarılı gazetecilik deneyimlerine şahit olmuştum. Bununla beraber ülkemizde popüler olan internetteki Ekşi Sözlük’te adı geçen, Sevil Özatalar, yıllarca çeşitli eğitim kurumlarında yaptığı İngilizce öğretmenliğinin bir uzantısı olarak ta önemli kişilerin, sanatçıların şiirlerini İngilizceye çeviriyor. Bugünlerde bir kitap hazırlığında olan Sevil Hanımı kısaca şairlik, öğretmenlik, ekşi sözlük yazarı, gazeteci olarak siz değerli okurlarımla tanıştırmaktan da ayrı bir mutluluk duydum.

Ama, Sevil Özatalar, Göztepe’deki bu karşılaşmamızda adeta yanındaki delikanlıyı, tek oğlu Tanay’ı benimle tanıştırırken gözlerinin içi parlıyordu. Nitekim “Yaşam bağım ve Allah’ın kutsal emaneti” dedi. Fen Lisesi çıkışlı Tanay, Türkiye 16'ncısı olarak Boğaziçi İşletme'yi 1'incilikle kazanmış, Ekonomi bölümü ile çift ana dal yaparak bölüm 3'üncüsü olarak yüksek onur belgesi ile mezun olmuş. Boun’da öğrenciyken Amerika’da UC Berkeley’de bir dönem okuma hakkını kazanmış, bu başarıları sebebiyle; Birleşmiş Milletler ve Merkez Bankası’nda staj yapmış. Yüksek lisansını çevre kalkınması üzerine Hollanda’da, Vrije Universitat Amsterdam’da dereceyle bitirmiş. Şu an Price Waterhouse & Coopers’da finans danışmanı olarak çalışan Tanay için annesi şunları söylüyordu: “Akademik başarılarının ötesinde, dünyanın en iyi kalpli ve en dürüst gencinin annesi olmaktan çok mutluyum. Ne mutlu ki, edebiyat sevgisini oğluma da küçük yaştan aşılamayı başarmış olmanın gönül rahatlığını yaşıyorum. Bir noktada yeteneğin kalıtsal olduğuna da örnek

teşkil etmekte. İzmir il genelindeki şiir ve kompozisyon yarışmalarında derece ve ödülleri var. Boğaziçi Üniversitesi’nde okurken, güzel sanatlar bölümünden resim ve heykel konusunda sertifika aldı.”

***

Dünya şehri ve aşık olduğum İzmir’imizin Körfez çevresinden tutun doğu-batı ve kuzey-güney aksına kadar uzanan 30 ilçesinden dostlarımla sizleri tanıştırmaya devam edece

ğim. Tıpkı bugün başarılı bir anne ile oğlunu tanıştırdığım gibi… Ben bugün Allah nasip ederse ikinci aşımı olacağım. Lütfen sizlerde asrın belası koronavirüsü yok etmek için kurallara uyun.

Haftaya bu köşede daha sağlıklı, huzurlu bir Türkiye ve de İzmir’imizde buluşmayı diliyorum..