Başlığa bakıp, bu kadar zamdan sonra bu nasıl bedava yaşamak diye düşündüyseniz yanıldınız. Başlığı, hayatta kalmamız bile  mucize anlamında attım. Yoksa hayat pahalılığını hissetmemek artık imkansız. Elinizdeki metal parayı yazı tura için yukarı atsanız aşağıya düşene kadar değer yitiriyor.

Neyse konuyu dağıtmayayım...

Konu; İzmir'de yapılaşma sorunu ve deprem.

İzmir'de 30 Ekim 2020'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde yıkılan Yağcıoğlu Apartmanı B Blok'ta 11 kişi hayatını kaybetmiş, 7 kişi yaralanmıştı.

Binanın müteahhiti tutuklu olarak yargılanıyordu. Önceki gün duruşması vardı. Basında çıkan haberlere göre müteahhit kendisinin suçu olmadığını ileri sürmüş.

Mahkeme kayıtlarına bir göz attığımda baktım ki; meğer binanın yıkılması için depreme ihtiyacı yokmuş.

Kat karşılığı binayı yaptıran arsa sahibinin açıklamasına göre, daha inşaatın yapımı sırasında sorun çıkmış. Temel su alıyormuş. Bütün uyarılara rağmen binanın inşaatı tamamlanmış. Bu sorun, apartmanda oturulmaya başlayınca da devam etmiş. Öylesine ki; apartman yöneticisi pompa taktırarak biriken suyu tahliye ettiriyormuş. Adamın, mahkeme heyetine anlattıkları çok ilginç. Diyor ki; "B blokun temelinde su birikintisi olduğu gibi diğerlerinde de oluyordu. Ancak A blok yıkılmadı, Allah'ın takdiridir."

Yani diğer blok nasıl ayakta kalmış şaşırıyor.

Müteahhit de; “Benim inşaatım, kolonların bazılarının kesilmesinden dolayı yıkıldı" diyor...

Binaya bakın, su içinde ve kolonları eksiltilmiş...

Burası İzmir...

Türkiye'nin üçüncü büyük kenti. Ayrıca Türkiye'nin en modern kenti olmak gibi bir iddiası var. Üstelik biz ulus olarak çok büyük bir deprem geçirmişiz ve kötü inşaatların bedelini çok ağır ödemişiz.

Ama...

Müteahhit bildiğini okumuş, arsa sahibi kaliteyi, işi bileni değil, kendisine daha fazla rant sağlayanı seçmiş. Yetkililer arkasını dönmüş ve bir deprem her şeyi gün yüzüne çıkarmış.

Yas tutmada üstümüze yok, gerekenin yapılması konusunda ise çok eksiğiz. 

Yoksa sonrasında dünyanın en iyi hizmeti sunulsa acılar hafiflemiyor, giden canlar geri gelmiyor.

Artık bir öğrensek...