Hatırlarsınız, geçen yıl Nisan ayında Ankara Batıkent’te 16 sokak köpeği zehirle öldürülmüştü.

Olay sosyal medyada büyük yankı uyandırmış, videolar paylaşılmıştı. Mahallelinin, baktıkları hayvanların cansız bedenlerinin başında, hıçkırarak ağladıkları anlar hala aklımda.

Köpek katliamının ardından çoğu hayvansever gibi ben de adaletin gerçek anlamda tecelli edeceğine inanmadım. Çünkü mevcut yasalarımız hayvanları mal olarak kabul ediyor, onlara yapılan her türlü insanlık suçunu da kabahat kapsamında değerlendiriyordu.

Yüzlerce zehirleme vakasında, zehirleme yaptığı bilinen kişilerin para cezasıyla ellerini kollarını sallayarak yeniden topluma karıştıklarına defalarca şahit olmuştum.

Ancak bu kez mahkemeden çıkan karar beni ve belki de tüm hayvanseverleri şaşırttı.

Ama bu şaşkınlık, güzel bir şaşkınlıktı.

Katliamdan tam 1 yıl sonra mahkeme; 16 köpeği acımadan öldüren Musa D., Levent Ö. ve Aydın G.’yi toplam 10’ar yıl hapse mahkum etti. Ayrıca 15’er bin TL de para cezası ödenmesine karar verdi.

Batıkent katliamcıları tutuklandı.

Bu öyle önemli bir karar ki; bundan sonraki benzer davalara emsal olacak.

***

Karar sevindirici ama şunun da altını çizmeden geçmeyelim; dava mala zarar verme ve çevreyi kasten kirletme suçlarından açıldı. Cezalar da bu suçlara göre verilebildi.

Oysaki masum bir canı katledene bu kapsamda dava açılabilmeliydi. Ve yine bu kapsamda en ağır ceza verilmeliydi.

Batıkent canları için adalet çıktı ama adalet sağlanamayan öyle çok olay var ki…

Gerçek adaletten bahsedebilmemiz için yasada hayvanları mal olarak gören anlayışın mutlaka ama mutlaka değiştirilmesi şart. Bu da ancak 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun değiştirilmesi ile mümkün.

Yakın bir zaman önce TBMM Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Mustafa Yel, hazırladıkları 36 maddelik Hayvan Hakları Kanun Teklifi'ni 2 ay içinde Meclis'e getireceklerini açıkladı.

Şüpheciliğimi mazur görün ama haberi okuduğumda havalara uçamadım.

Yeni yasa ha çıktı, ha çıkıyor diye aradan yıllar geçti. Kaç kez umutlandık ve umutlarımız boşa çıktı.

Umarım bu defa farklı olur.

Takipteyiz; bakalım 2 aya kalmadan teklifi Meclis’te görebilecek miyiz?