Geçtiğimiz gün Instagram’da dolaşırken Jackson Galaxy’nin bir paylaşımına denk geldim. Animal Planet kanalında “My Cat From Hell” adlı programın sunucusu ve yapımcısı olan Galaxy, kedi davranışları konusunda uzman. Yani, siz onu Kedilere Fısıldayan Adam gibi düşünebilirsiniz.

Jackson Galaxy’nin paylaşımı bakımevinden bir evcil hayvan sahiplenme ile ilgiliydi.

Amerika’da, 30 Nisan Bakımevimden Hayvan Sahiplenme Günü olduğundan Galaxy de bu konuda takipçilerini bilgilendirmiş; “Kurtarılmış hayvanlar en mükemmel cinstir” vurgusu yapmış.

Barınaktan bir hayvan sahiplenmenin evsiz bir hayvanın hayatına sevgi, sahiplenen kişinin de evine neşe kattığını hatırlatan Galaxy, pandemi döneminde bunu yapmanın ise ekstra önemli olduğuna değiniyor.

1 yılı aşkın zamandır tüm dünyanın mücadele ettiği Kovid-19 salgını bakımevlerini de olumsuz etkiledi. Amerika’da da durum böyle, Türkiye’de de… O yüzünden bu dönemde bakımevinden bir hayvan sahiplenmek daha da kıymetli.

“İçinizdeki sesi dinleyin ve bugün sahiplenin” diyen Galaxy, bu tip günlerin daha sık yapılması gerektiğini de kaydediyor.

***

Yazıyı okuduktan sonra keşke bizde de ulusal çapta kabul edilen “Bakımevinden Sahiplenme Günü” olsaydı diye düşündüm. Farkındalığı artırmak için yetkili kurumların da ellerini taşın altına koydukları, kamu spotları ile insanların sahiplendirmeye özendirildiği bir günümüz olsa, belki ayda 50 tane sahiplendirme yapabilen barınaklar bu rakamı üçe katlayabilirlerdi.

Bu çağrım kimlere ulaşır bilemiyorum ama aslında yapılması gayet kolay bir iş bu. Yeter ki istenilsin!

***

Barınaklar, bakımevleri, veteriner işleri müdürlükleri yuva bekleyen köpeklerle, kedilerle dolu. Yavrusundan yetişkinine, cinsinden eğitimlisine kadar binlerce hayvan Türkiye’nin dört bir yanında, kafeslerin ardında yaşamını sürdürüyor.

Bazıları öyle şanssız ki; cins olmadıkları, engelli veya yaşlı oldukları için kimse istemiyor onları. Terk edilen hayvanların bazıları yaşama küsüyor. Yemiyor, içmiyor, ölüme yatıyor.

Hal böyleyken, yasa taslağında hala daha “petshoplarda hayvan satışı ve üretim çiftliklerinin yasaklanacağına” dair maddeler yer almıyor!

Yasaların düzelmesi için bir yandan mücadelemizi sürdürürken, diğer yandan da farkındalığı artırmanın yollarına odaklanmak önemli. Bence, “Bakımevinden Sahiplenme Günü” farkındalığa katkı koyabilir. Tabii bu ancak, ulusal çapta, merkezi ve yerel yönetimlerin, STK’ların ve hayvanseverlerin dahil olduğu ortak bir çalışma ile mümkün.

***

İzmir’de besleme seferberliği

Türkiye genelinde tam kapanma sürecinde ilk haftayı geride bıraktık. Kapanmada hayvanseverlerin gündeminin ilk sırasında doğal olarak sokak hayvanlarının beslenmesi vardı.

İzmir’de kent genelinde Büyükşehir Belediyesi ve birçok ilçe belediyesi belli noktalarda mama dağıtımı yapıyor. Büyükşehir ekipleri, Kovid-19 salgını sebebi ile özellikle de sokağa çıkma yasağı olduğu tüm günlerde olduğu gibi 400 besleme odağına düzenli olarak mama bırakıyor.

STK’lar ve gönüllüler de sahada sokak hayvanlarının mağdur olmaması için adeta seferberlik ilan etti.

Bu sayfada tek tek, yapılan tüm besleme çalışmalarına yer vermek isterdim ama maalesef hayvanseverlerin özverisini yüzde 100 anlatmak için kitaplar gerek. O yüzden kentin belli ilçelerinden sizlere genel bir manzarayı vermek; sokak hayvanları aç kalmasın diye yapılan çalışmaların küçük bir özetini çıkartmak istedim.

HEM BESLEME HEM BAKIM

Narlıdere çevresinde hayvanseverler hem besleme yaptı hem de kene ile mücadele edebilmek için hap ve enseye sıvı ilaç uygulaması gerçekleştirdi.

Ayrıca Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin de sosyal medya hesabından şu mesajı paylaştı:

“Tam kapanma döneminde de tüm ekiplerimizle birlikte sokakta yaşayan hayvan dostlarımızın yanındayız. Küçük dostlarımızın su ve mama ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmaya devam ediyoruz. Siz de, evlerinizin önüne bir kap mama ve su bırakabilirsiniz.”

Öte yandan Kaymakamlık tarafından yürütülen besleme çalışmalarına Narlıdere Kaymakamı Suat Dervişoğlu da katıldı.

Balçova Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ve Geçici Hayvan Bakımevi ise yasaklı günlerde de beslemeye devam etti. İlçe genelinde hayvanseverler de hayvanları unutmadı.

HASTANEDEN CANLARA

HAK (Hayvan Arama Kurtarma) Tim gönüllüleri Karabağlar’da besleme yaptı. Kaymakam Cemil Özgür Öneği ve Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nun da destekleri ile Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden alınan gıdalar sokak canlarına verildi. Gönüllüler ayrıca hastaneden yemek atıklarının alınabilmesi için yoğun çaba gösteren İlçe Tarım Müdürü Özer Matur’a ve yine araç desteğini sağlayan Belediye Veteriner İşleri Müdürü Murat Aras’a da teşekkür etti. Sokak canları itinayla temizlenmiş köfte, makarna ve etli içli köfte atıklarını afiyetle yedi.

SEHAYDER DURMADI

Kapanma sürecinde Seferihisar Doğa ve Hayvan Dostları Derneği (SEHAYDER) gönüllüleri her zaman olduğu gibi yine sahada. Gönüllüler özellikle uzak noktaları ve köyleri ihmal etmiyor.

SEHAYDER Başkanı Fevziye Özkan’ın son paylaşımı şöyle: “Seferihisar, Ulamış, Düzce, Turgut, İhsaniye köyleri beslemelerimiz sürdü. Gördüğümüz en büyük eksiklik su kapları sorunu. Acilen çözülmesi gerekli. Bu konuda harekete geçeceğiz. Köylerde bolca çeşmeler var, çeşmelere giden su borularına otomatik suluklar yerleştirilmesini talep edeceğiz.”

GÖNÜLLÜ-BELEDİYE EL ELE

Karaburun’da ilçe belediyesi ve HAYTAP Üyesi KEÇİ Derneği el ele besleme çalışmalarını gerçekleştiriyor. İzmir Valiliği de mama desteği sağlayarak, patili dostlara yardım elini uzattı.

Karşıyaka’da da HAYTAP gönüllüleri sabahın erken saatleriyle birlikte besleme noktalarını ziyaret ederek, canların karnını doyurdu. Gönüllüler ayrıca canları sevmeyi de ihmal etmedi.

Belediye ve ilçe tarım müdürlüğünün de destek verdiği çalışmalarla ilgili hayvanseverler havaların ısındığına dikkat çekerek vatandaşlara kapı önlerine bir kap su konulması çağrısı da yaptı.

Konak Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü mama dağıtımının aralıksız sürdüğünü açıkladı. Belediyenin sosyal medya hesabından şu paylaşım yapıldı: “Tam kapanma boyunca Veteriner İşleri Müdürlüğümüz sokak hayvanlarının bakımı ve beslenmesi işini aralıksız sürdürüyor. Sizler evlerinizde, bizler görevlerimiz başında bu sürecin üstesinde birlikte geleceğiz. Sağlıklı günlerde yeniden buluşacağız.”

***

HAYTAP’tan Vali Köşger’e ziyaret

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) kapanma kararı öncesinde İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’i makamında ziyaret ederek, kent genelinde hayvanlarla ilgili sıkıntıları ve talepleri aktarmıştı. Özellikle pandemi sürecinde besleme desteğinin hayati önem taşıdığını kaydeden HAYTAP heyetinin ziyareti sırasında Vali Köşger gerekli talimatı hemen vererek mama alımında bulunmasını sağladı.

DAHA ÇOK MAMA DESTEĞİ GEREKLİ

HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, Vali Köşger’in hayvanseverliğinden ötürü son derece mutlu olduklarını ve 21 Nisan’da yaptıkları ziyaretin son derece verimli geçtiğini bildirdi. Önder, ardından gelen 17 günlük kapanma kararının ise yeniden besleme sıkıntılarını beraberinde getirdiğini belirterek “Valilikten yeniden mama talebinde bulunduk. İzmir genelinde çok sayıda canın karnının doyması bizlerin çabasına bağlı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve birçok ilçe belediyeleri belli oranda mama dağıtımı yapıyor. Ancak Valilik kanalıyla Tarım İl Müdürlüğü’nün de desteğine ihtiyaç var. Zaten İçişleri Genelgesi de bu anlamda Valilik ve kaymakamlıkları görevlendirmiş durumda. Umuyoruz ki en kısa sürede ihtiyacı karşılayacak miktarda mama desteği sağlanabilir” diye konuştu.

***

Can dostunuz sizi Konak’ta bekliyor

Sokaklarda ve barınaklarda çok sayıda sahipsiz hayvan yuva bekliyor. Bu anlamda sahiplendirme hem hayvanseverlerin hem de belediyelerin gündeminde.

Konak Belediyesi de kısa süre önce sosyal medyadan bu konudaki çalışmalarını hatırlatarak hayvanseverlere çağrı yaptı. Paylaşımda “Sokakta yaşayan kedi ve köpeklerde doğum oranlarının artması ile birlikte Veteriner İşleri Müdürlüğümüz, yeni doğan hayvanların sağlıkları ile ilgili yoğun mesai harcıyor. Minik canlar güvende büyürken siz de satın almak yerine sahiplenebilir, böylece bir yuvaya kavuşmalarını sağlayabilirsiniz” ifadeleri kullanıldı.

Siz de sevimli bir dost sahiplenmek isterseniz Konak Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün (0232) 459 40 11 numaralı telefonundan veya instagram hesabı üzerinden bilgi alabilirsiniz.

***

Kimi takip etsek?

Bu haftanın takip önerisi de Twitter’dan gelsin. WeRateDogs® (KöpekleriOyluyoruz) keyfinizi yerine getirecek türden hesaplardan. 9 milyon takipçisi olan bu hesapta köpeklerin sevimli fotoğrafları ve videolarını bulacaksınız. Ayrıca WeRateDogs adı üzerinde sevimli patilerin sevimliliklerini de oyluyor. Tabii doğal olarak tüm hayvanlar, 10 üzerinden hep 11 ve üstü puanlar alıyor.

Direkt link: Twitter @dog_rates

***

Haftanın Karesi

Bu hafta ‘photoshop’lanmış bir fotoğraf seçtim. Star Wars (Yıldız Savaşları) bildiğiniz gibi tüm dünyadan milyonlarca insanın severek takip ettiği, artık fenomenleşmiş bir seri. 4 Mayıs’ta Dünya Star Wars Günü’ydü. Bugüne özel Instagram’daki Meow hesabı eğlenceli bir afiş hazırladı. Kedi-Yoda hayranlarını selamlıyor ve “MiyavGüç seninle olsun” diyor.