CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşılaştığı şiddet olayı kabul edilebilir değil. CHP’yi suçlayarak sanki suçlu gibi eleştirenlere ne demeli? Bir köşe yazarı; “CHP Genel Başkanı 13 şehit cenazesinde tepki aldı. CHP’nin bunları görüp hatayı kendinde araması gerekiyor” diyebiliyor.

Toplum hızla ayrışıyor. Kadına, çocuğa, hayvana şiddet, kısacası her an, her yerde şiddet görüntülerine tanık oluyoruz. Peki, toplumdaki saldırganlık ve şiddet artışının nedenleri neler?

Psikiyatr Yardımcı Doçent Doktor Hakan Karaş, çatışmaların ve terör olaylarının şiddeti yaygınlaştırdığını söylüyor: “Toplumun önemli bir kesiminde sadece hukuki alanda değil tüm kamusal alandaki süreçlerin adil işlemediğine ilişkin bir kanı oluşmuş durumda.Özellikle çocukluk çağında sözel şiddete, aşağılanmaya ve fiziksel şiddete maruz kalanlar erişkinlikte şiddete daha eğilimli oluyor.Gençler tv dizilerindeki saldırgan tavır ve sözleri örnek alıyor.Bu da şiddetin yaygınlaşmasına neden oluyor.Bu arada liderlerin dışlayıcı, ötekileştirici, aşağılayıcı, şiddeti meşru gören bir öfke dili kullanıyorsa o toplumda şiddet artıyor.”

RTÜK’ün CHP’li üyesi İlhan Taşçı da saldırıda taraflı yayın yapan televizyon kanallarındaki ötekileştirici söylemlerin de payının bulunduğunu belirterek RTÜK’ün yayınlar ile ilgili mevzuatının  hızla gözden geçirilmesi gerektiğiniz söyledi.

İstanbul Barosu eski başkanlarından Avukat Turgut Kazan da Kılıçdaroğlu’na yapılan linç girişimini değerlendirdi: “Hukukla bağdaşmayan linç girişimine karşı tavır almamak korkunçtur.Bu tahriklerden sonra serbest bırakma,İçişleri Bakanlığı’nın tutumu hepsi yan yana getirildiğinde bu demokrasi ve hukukla bağdaşmaz.Türkiye bir hukuk devleti olmaktan çıkıyor.Ben bir hukukçu olarak endişeliyim.Bu durum linç kültürünün yaygınlaştırılması çabasıdır,çok tehlikelidir.Böyle bir şeye arka çıkarlarsa Türkiye çok tehlikeli yerlere savrulur. Bütün Türkiye’de herkes zarar görür.”

Cumhuriyet Gazetesi'nden Emre Kongar da vahim bir olayla karşı karşıya gelindiğini söyledi: “Saldırı vahim bir olaydır.İktidarın iç ve dış politika yanlışlarıyla süren ve zaman zaman da tırmanma eğilimi gösteren terör eylemlerinden dolayı, hiçbir sorumluğu olmamasına rağmen sanki CHP sorumlu imiş gibi söylemler, siyasal ve toplumsal gerçeklere uygun olmadığı gibi bu gerçekleri saptırdığı için olayı daha vahim hale getirmektedir. Daha da vahimi Hukuk Devleti’ni de tehlikeye atan husus ise yargının saldırganlara karşı olağanüstü bir hoşgörü ile davranması ve örgütlü olarak cana kasteden bu sanıkların hepsini serbest bırakmasıdır.”

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.