'Balyoz Davası' kararlarıyla ilgili “Yaşasın Demokrasi”, “Ağır Darbe”, “Darbeye
Teşebbüs Artık Daha Zor”, “Balyoz’u Yediler” manşetleri atılıyordu. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Atilla Kezek kahroluyordu. Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’la görüşür Kezek Paşa. FETÖ’nün TSK’daki örgütlenmesini, kumpas davalarıyla da neyi amaçladığını belgeleriyle aktarır. “Bizim yerimiz onların yanıydı” diyerek cezaevindeki arkadaşlarını ziyaret etmek istediğinde de dönemin Kuvvet Komutanı Oramiral Murat Bilgel, “Sakın ha! Seni yok edecekler, hedeftesin. Seni takip ediyorlar” der Kezek’e. Atilla Kezek aldırmaz, Mamak’a gider hapisteki arkadaşlarıyla özlem giderir.

***

Burada unutamadığı anısı vardır. Daha sonra cezaevinde trajik şekilde hayatını kaybedecek Deniz Kurmay Albay Murat Özenalp “Komutanım! Sizi boş kadroya mı atadılar” diye sorar ve ekler: “Sizden önce buraya kimse gelmedi, herhalde kadro vardı, kimse yoktu diye düşündüm de!”
Anımsatalım; o günler Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in zindandaki subayları için
'Ben bu arkadaşlar için bir şey yapamam' dediği günlerdi. Tarih 1 Kasım 2013. İstifa kararı netletmiştir kafasında. Mektubunu içi yanarak hazırlar. Ve 43 yıl şerefle taşınan üniformadan ayrılır -istifasının kabulüyle- Koramiral Atilla Kezek. 'Deniz Kuvvetleri Komutanı' olmasına kesin gözüyle bakılan bir amiralin onur istifasıdır bu!

***

Bugün “darbe iması” suçlamasıyla ile gözaltına alınan emekli amirallerden Atilla Kezek “Dışarıdakiler” isimli kitap yazar. Emekli Koramiral, görevdeyken “Niye istifa etmiyorsun?
Neden hala görevdesin? Neden arkadaşlarınız için bir şey yapmıyorsunuz?”, istifa ettikten sonra da “Neden istifa ettin? Yanlış yaptın, keşke devam etseydin…” gibi soru ve serzenişlere bir nebze açıklık getirsin, yanıt olsun diye! Amaç; tarihe not düşmektir!

***
Kumpas davaları sürerken içeridekilerin gür sesi olandı Emekli Koramiral Atilla Kezek! Elinden ne geliyorsa yapmaya çalışıyordu. Silah arkadaşlarının ailelerini yalnız bırakmıyor, “Sessiz Çığlık” eylemlerine destek veriyordu. Yaşadığımız hain 15 Temmuz darbesine de net tavır alandı. Yiğitçe direnen bir vatanperver Atatürkçü kimliğiyle!

(Eşi Çiğdem Kezek, kendisiyle görüşen Cumhuriyet’ten Barış Terkoğlu’na, 15 Temmuz’dan birkaç gün sonra Atiilla Kezek’in Cumhurbaşkanlığı’ndan arandığını, Ankara’ya davet edildiğini, örgütle mücadele stretejisi için yardım istendiğini anlatmıştır.)

***
Benim de tanıdığım Atilla Paşa, gözaltına alınmadan önce Halk TV’ye bağlanmış; “Sarıklı Amiral” konusunda sorulara yanıt vermiş, hatırlayabildiğim kadarıyla “Anormal bir yere gidiyoruz. Bu ülke TSK içine bir cemaat sızmasının acısını 15 Temmuz’da gördü. FETÖ’den ders almadıysak vay halimize” demişti. Her sohbetinde, “Yeniden hayata gelsem yine deniz subayı olmak isterim” diyen Kezek Paşa’nın darbeyle, darbecilikle işi olmaz. “Dışarıdakiler”i de mutlaka okuyun. “Emperyalizm kıskacındaki Türkiye’de neler oluyor”a ve bir çok bilinmeyene yanıt bulun...

***

Not; Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, 104 emekli amiralin bildirisine ilişkin soruşturmasında gözaltına alınan emekli amirallerin tamamı dün gece serbest kaldı.
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 10 emekli amiral ile ifadeye çağrılan 4 emekli amiral adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakıldı. Bildiriyi hazırladığı ve son hâlini verdiği gerekçesiyle tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edilen emekli amirallerden Ergun Mengi de serbest kaldı.