Kütüphane Haftası'nda bir kütüphaneci arkadaşım sayesinde genç bir kitap dostu, İzmir Atatürk Lisesi Kütüphane Kulübü Başkanı Eren Bice ile tanıştım. Okulun BMC binasındaki Gülbin Koca Kütüphanesi'nde kulübün diğer üyelerinden Elif Nehir Küçük ve Naz Akdağ ile bir araya geldik. Eren, 100 öğrencinin üye olduğu kulübün temel hedefinin "okul kütüphanesini zenginleştirmek" olduğunu söylüyor. Okulda arkadaşları için "Askıda Kitap" projesi hazırladıklarını, yine Buca Islahevi öğrencileri için bir kütüphane kurmak istediklerini anlatıyor heyecanla.

Lise son sınıf öğrencisi Eren Bice, "Okuldan mezun olurken geride aldığımızdan çok daha zengin ve kapsamlı bir kütüphaneyi miras bırakmak istiyoruz" diyor. Göreve geldiklerinde sayım yaptıklarını anlatıyor Eren, "Şu an kütüphanemizde 7 bin 923 kitabımız var. Bu sayıyı 15 bine çıkartmak istiyoruz. Bunun için okulumuz mezunu tüm büyüklerimizi, kitap dostu İzmirliler'i, kütüphane kulübümüze bağış yapmaya çağırıyoruz" diye konuşuyor.

Eren Bice, bağışçılardan özellikle bilim, felsefe, ekonomi, psikoloji alanında yayımlanmış, yine İzmir'le ilgili yeni kitapları bağışlamalarını istiyor. Eren, "Bağış yapmak isteyenler kitaplarını okulumuz İzmir Atatürk Lisesi Kütüphanesi'ne, Atatürk İl Halk Kütüphanesi'ne ya da bize destek olan Be Water Cafe'ye bırakabilirler" diye ekliyor. Kitap bağışıyla ilgili gelişmeler İAL Kütüphane Kulübü'nün Instagram hesabından da izlenebiliyor.

•••

Urla İlçe Kütüphanesi yeni yerinde

Hakan Çeken Kültür Merkezi'nde hizmet veren Urla İlçe Halk Kütüphanesi, restorasyonu tamamlanan Yeni Mahalle'deki eski sağlık ocağı binasına taşındı. Kütüphane, "Urla Sanat Sokağı" diye bilinen Zafer Caddesi'ndeki yeni yerinde 24 Mart 2022 Perşembe günü hizmet vermeye başladı. Kütüphanenin açılışına Urla Belediye Başkan Vekili ve Kaymakamı Murtaza Dayanç, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Ali Odabaş, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi Müdürü Veli Caner, Kütüphane Müdürü Şehmus Ekin katıldı.

Urla İlçe Halk Kütüphanesi'nin yeni binası geçmiş yıllarda Sağlık Ocağı olarak da hizmet veren 1902 yılında inşa edilmiş, Urla'nın tarihi tescilli yapılarından biri. 250 metrekare kullanım alanına sahip olan kütüphanede şimdilik 7 bin kitap bulunuyor. Engelli dostu olarak açılan ve girişinde engelli asansörü yer alan kütüphanede çocuk bölümü, herkese açık internet odası, öğrenciler için okuma salonu, mini sinema salonu yer alıyor.

2018 yılından bu yana onarımı süren kütüphanenin restorasyon projesi, "2017 yılı Kültür Varlıklarının Korunması ve Yaşatılması Mali Destek Programı" kapsamında hazırlanmıştı. Bina İzmir Kalkınma Ajansı ve İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce restore edilmişti.

•••

'Eğitimli köpeklerle kitap okuyorum' etkinliği

İzmir'de 28 Mart 2022 Pazartesi günü başlayan 58. Kütüphane Haftası renkli etkinliklerle sürüyor. Türk Kütüphaneciler Derneği İzmir Şubesi'nin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, belediyeler, üniversiteler, kültür merkezleri ile beraber gerçekleştireceği etkinlikler arasında paneller, çevrimiçi söyleşiler, şiir ve kitap okuma atölyeleri, tiyatro gösterileri 03 Nisan 2022 Pazar gününe kadar sürecek etkinlikler arasında yer alıyor.

Hafta kapsamında Karşıyaka Hoca Mithat İlçe Halk Kütüphanesi ilginç bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. 01 Nisan 2022 Cuma günü saat 11.00'de başlayacak “Kitap Arkadaşım Köpek - Bella ve Chef ile Kitap Okuyorum” etkinliği İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi ile birlikte düzenlenecek. Karşıyaka İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Asuman Nesibe Özdil, bu etkinlikte eğitimli köpeklerle çocukların kütüphane ortamında ilk defa buluşacağını söyledi. Özdil, etkinlikle ilgili şu bilgileri verdi:

"Köpeklere okuma programının amacı, çocukların okuma becerilerini geliştirebilmeleri için rahat bir ortam sağlamaktır. Çocukların köpeklere sesli okuması, sınıf arkadaşlarının önünde okumaktan genellikle daha kolaydır. Köpeklere kitap okuyan çocuklar, köpeklere kitap okumayan çocuklara göre daha fazla kitap okumaktan keyif almaktadırlar. Yurt dışında oldukça yaygın olan bir çalışmayı İzmir'de ilk kez kütüphanemizde gerçekleştireceğiz."

•••

'İnsan Bir Gemi' kitabına akide şekerli tanıtım

Murat Cem Miman'ın üçüncü kitabı, "İnsan Bir Gemi" adlı romanını Yakın Kitabevi'nce yayımlandı. Miman, kitabının romanda adı geçen mekanlardan biri olan Kemeraltı'ndaki ünlü Ali Galip Şekercisi'nde düzenlediği etkinlikle tanıttı. Murat Cem Miman, etkinliğe katılan dostlarına kitabın kahramanı “Pursantaj memuru İbrahim” gibi, portakal aromalı akide şekeri dağıttı.

Murat Cem Miman, İzmir'de doğup büyümüş, yüksek lisansını sinema alanında yapmış, amatör fotoğrafçılık ve beyaz perde sevdalısı bir hekim. Tanıtım etkinliğine katılan dostlarına "Kitabım İzmir tarihi içinde küçük bir damla" diyen Miman, kitabının hazırlık aşamasında İzmir'le ilgili 22 kitap ve 47 tez okumuş.

Murat Cem Miman, İzmir araştırmalarıyla tanınan araştırmacı-yazar, tiyatro sanatçısı Yaşar Ürük'ten, İzmir Musevi Cemaati Kültür Mirası danışmanı Nesim Bencoya'dan ve sinema tarihi konusunda da bir dönem tez danışmanı olan Prof. Dr. Dilek Takımcı'dan destek almış. Miman kitabında kendi yaşamındaki gerçek karakterlerden ve İzmir tarihinde yaşanan olaylardan da esinlenmiş.

Bir dönem kitabı olan "İnsan Bir Gemi"de olaylar, 1950'li yılların İzmir'inde başlıyor. Okura İstanbul'dan İzmir'e pursantaj memuru olarak dönen İbrahim ile Sare'nin Türk filmi tadındaki öyküsünü anlatıyor. Kitap o yıllarda Museviler, Rumlar, Ermeniler'le hoşgörü içinde yaşayan İzmir'in Halilrıfatpaşa, Bayramyeri, Kemeraltı, Konak, Varyant ve Basmane semtinde geçiyor.

"İnsan Bir Gemi" romanı, kahramanı İbrahim'in zaman zaman sorunlar yaşadığı aile bireylerini, onların arasındaki sıcak ilişkilerini, mahalleliyle, çevrelerinde yaşayan gayrimüslimlerle olan komşuluklarını, sinemanın - radyonun toplum yaşamındaki yerini, dönemin sosyal olaylarını, kadın-erkek ilişkilerini mercek altına alıyor.

Yazarın bu kitap öncesi denemelerden oluşan "Sabahları İşe Yürüyerek Giderim: Karşıyaka'da İlkbahar" ve öykülerden oluşan "İpek Ayna" adını taşıyan iki kitabı ve çok sayıda öyküsü bulunuyor. Murat Cem Miman, 09 Nisan 2022 Cumartesi günü Yakın Kitabevi'nde okurlarıyla buluşacak, kitaplarını imzalayacak.

•••

Kütüphanede Türkiye Akıl ve Zeka Oyunları Turnuvası

İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi, Konak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Ortaokullar Arası Akıl ve Zeka Oyunları Turnuvası'na katılan öğrencileri ağırladı. Turnuvaya 36 ilkokul 46 ortaokul öğrencisi katıldı. Turnuvayla "Türkiye Akıl ve Zeka Oyunları"na il genelinde katılacak öğrenci seçimi gerçekleşti. Bu yıl üçüncüsü gerçekleşen turnuva Mangala - Pentago - Kulami - Küre - Reversi kategorilerinde yapılıyor. İlçe turnuvasının birincileri 19 Nisan 2022 tarihinde gerçekleşecek il turnuvasında Konak’ı temsil edecek. İl birincileri ise 9 - 10 Haziran 2022 tarihinde Diyarbakır’da gerçekleşecek Türkiye turnuvasında İzmir ilini temsil edecek.

•••

İmza günleri

02 Nisan 2022 Cumartesi: Yazar Osman Akbaşak 14.00 - 16.00 saatleri arasında "Sular Çekilirken" adlı kitabını Yakın Kitabevi'nde imzalayacak. Yazar Münire Mine Arslan 16.30 - 18.30 saatleri arasında "Yaşam Çiçeğim Vuslat" kitabını imzalamak üzere Yakın Kitabevi'nde okurlarıyla buluşacak.

08 Nisan 2022 Cuma: İzmir araştırmalarıyla tanınan Yunanlı yazar George Poulimenos, saat 17.30'da Yakın Yayınları'ndan Türkçe'ye çevrilen kitabı "Smyrna-Seyahat Rehberi-1922" kitabını Yakın Kitabevi'nde imzalayacak.

09 Nisan 2022 Cumartesi: Yazar Murat Cem Miman, 14.00 - 16.00 saatleri arasında "İnsan Bir Gemi" adlı kitabını kitabını Yakın Kitabevi'nde imzalayacak. Gazeteci - yazar Duygu Yayman, aynı gün 16.30 - 18.30 saatleri arasında "Dulhane" kitabını imzalamak üzere okurlarıyla buluşacak.

Yazar Nalan Miri Sözer, Artemis Yayınlarından çıkan "Levla - Zahir ve Batın Rapsodi" kitabını 15.00-17.00 saatleri arasında Kırmızı Kedi Kitabevi Alsancak Şubesi’nde imzalayacak.

10 Nisan 2022 Pazar: Yazar Defne Suman 15.00-17.00 saatleri arasında "Yitik Ülke" adlı kitabını imzalamak ve söyleşmek için Yakın Kitabevi'nde okurlarla bir araya gelecek.

•••

Çok satanlar

Tiamat - İhsan Oktay Anar - Everest

Gece Yarısı Kütüphanesi - Matt Haig - Domingo Yayinevi

Size Yalan Söylediler - Barış Terkoğlu - Kırmızı Kedi Yayınevi

Üç Kız Kardeş - İclal Aydın - Artemis

Yeni Tarım Düzeni - Ali Ekber Yıldırım - Sia

İnsan Geleceğini Nasıl Kurar? - İlber Ortaylı - Kronik Kitap

Beşli Çete - Ali Mahir Başarır - Kırmızı Kedi Yayınevi

Dış Güzellik Yasaklansın Ruh Güzelliğine Geçelim - Yasemin Sakalloğlu - Sahi Kitap

Kayıp Tanrılar Ülkesi - Ahmet Ümit - Yapı Kredi

Sen Yola Çık Yol Sana Görünür - Hakan Mengüç - Destek Yayınları

Bu liste Duvar, Kırmızı Kedi, Remzi ve Yakın kitapevlerinin katkısıyla hazırlandı.