Çalışmaları İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nın (YİKOB) koordinasyonuyla sürdürülen Atatürk İl Halk Kütüphanesi inşaatının, yaklaşık 40 milyon liraya mal olması bekleniyor

Depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle 2018 yılında yıkılan Konak'taki Atatürk İl Halk Kütüphanesi'nin yapım ihalesi tamamlandı. 28 Nisan 2022 tarihinde gerçekleşen yapım ihalesini kazanan firmanın inşaata Mayıs ayı sonunda inşaata başlayacağı belirtiliyor. Çalışmaları İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nın (YİKOB) koordinasyonuyla sürdürülen kütüphane inşaatının, yaklaşık 40 milyon liraya mal olması bekleniyor.

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında İzmir Valiliği’nden yapılan açıklamada, "deprem performans raporu" sonucu kütüphanenin depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle müze müdürlüğü denetiminde yıkıldığı belirtilmişti. Açıklamada kütüphanenin kat yüksekliğinin 9.80 metreden 15.5 metreye çıkartılmasıyla ilgili plan değişikliği yapıldığı ve değişikliğin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylandığı dile getirilmişti. Mayıs ayı sonunda yapımına başlanacak Atatürk İl Halk Kütüphanesi hizmet binasının yapılacağı yer doğal, tarihi ve arkeolojik SİT alanında. Belen&Partners Mimarlık Ofisi'nin hazırladığı mimari proje bu alanda yaşama geçirilecek. YİKOB'un yapım ihalesini kazanan DLY İnşaat AŞ ile bu hafta sözleşme imzalayacağı ve kütüphane inşaatının Mayıs ayı sonunda başlayacağı belirtiliyor.

Kullanıcı dostu kütüphane olacak

4 bin 721 metrekare alan üzerine planlanan kütüphane tamamlandığında üç katlı ve engelli dostu bir bina olacak. Yeni teknolojilerin kullanılacağı kütüphanede konferans salonlarının yanı sıra, öğrenciler için ders çalışma alanları ve görme engelliler için de özel bir bölüm yer alacak.

Yeni kütüphanede bilardo, masa tenisi ve satranç gibi oyun alanları da bulunacak. Mekanın günün ihtiyaçlarına hizmet veren, kullanıcı dostu, etkileşimli bir kütüphane olması planlandı. Kütüphane inşaatının 2023 yılında tamamlanması öngörülüyor.
 

İzmir'in en büyük kütüphanesi

İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi 2018 yılından bu yana hizmetini Konak ilçesinde Akdeniz Mahallesi Vali Kazım Caddesi'ndeki yerinde sürdürüyor. İzmir'in en donanımlı kütüphanelerinden biri olan kurum, hafta içi 08.30-17.30, Cumartesi günü 08.30-16.30 saatleri arasında hizmet veriyor. Kütüphanede çocuk, yetişkin, görme engelliler, derleme bölümü ve maket atölyesi bulunuyor.

Kütüphanenin internet erişim merkezinde bulunan sekiz bilgisayar ise üye kullanıcılara günde bir saat süreyle, ücretsiz olarak internet erişim hizmeti veriyor. İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü 55 bin 924 kitap, 43 bin 636 üye, 63 bin 472 kullanıcısıyla İzmir'in en büyük kütüphanesi. Geçtiğimiz yıl açılan İzmir Edebiyat Müze Kütüphanesi kütüphanenin şubesi olarak çalışıyor. Kütüphane etkileşimli kütüphane mantığıyla yıl içinde çok sayıda etkinliğe de ev sahipliği yapıyor.

•••

Yeni Çıktı

Çevrimiçi Gülmece:

Uzaktan Eğitim Öyküleri

Eksi 18 Edebiyat Topluluğu'nca hazırlanan “Çevrimiçi Gülmece: Uzaktan Eğitim Öyküleri” Yakın Yayınları'ndan çıktı. Kitap "çocuk ve gençlik edebiyatını kendine mesele edinmiş" topluluk üyesi otuz yazarın öykülerinden oluşuyor. 8-12 yaş çocukları için hazırlanan kitap, topluluğun kurucusu İzmirli eğitimci/yazar Nevzat Süer Sezgin ve eğitim girişimcisi Yusuf Çağlayan tarafından projelendirilerek derlenmiş. Kitapta Kovid-19 küresel salgını sürecinde okulların kapanmasının ve uzaktan eğitime geçilmesinin çocukların bilişsel, sosyal, duygusal ve bedensel gelişim boyutlarına olan etkileri, çocuk edebiyatıyla uğraşan yetişkinlerin mizahi öyküleriyle yansıtılmış. Yetmişten fazla yazar, çizer, editör ve adaylarının katılımı ile 2020 yılı sonlarında kurulan Eksi 18 Edebiyat Topluluğu, on sekiz yaş altındaki bireyler için nitelikli çocuk ve gençlik edebiyatı yapıtları üretmeyi amaçlıyor. Topluluk çeşitli temalara odaklanan derleme kitapların yanı sıra, Kıpırtı Çocuk Dergisi'ni de yayımlıyor.


•••

İzmir Kitaplığı

İzmir Körfezi Batıkları / Uluç Hanhan / Tina Vakfı

Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı'nca (TİNA) yayımlanan, Kaptan Uluç Hanhan'ın kaleme aldığı "İzmir Körfezi Batıkları" kentimizin pek de farkında olmadığımız su altı zenginliklerine yer veriyor. İzmir tarihinin ihmal edilmiş bir yönününü aydınlatmaya soyunduğunu kaydeden Hanhan, kitabını uzun süren sözlü tarih çalışmaları ve arşiv araştırmaları sonucu kaleme almış. Uzakyol gemi kaptanı ve kılavuz kaptan olarak görev yapan Uluç Hanhan, kitabında İzmir'de su altında keşfedilmeyi bekleyen yaklaşık 30 gemi batığını tanıtmış. Yerel tarih, askeri ve sivil denizcilik tarihi ve denizcilik mirası alanında eserler veren Hanhan kitabı için şunları söylüyor: "İzmir Körfezi'nde batan gemilerin son günlerini kitapta yansıtmaya çalıştım. Onların bize söyleyeceği şeylere kulak vermeye gayret ettim. Ne yazık ki bir dönemin tanıklığını yapmış batık gemilerin kitapta okuyacağınız öykülerinden başka bugünlere pek ber şey kalmamış. Olsun, bu öykülere sahip olmak da önemlidir. Öyküler bizler için çok değerli ve öğreticidir. Türk denizciliğinin geçmişini bilmenin bizi daha güçlü apacağı açıktır." Kitap, dış körfez batıkları, Yenikale batıkları ve iç körfezde yaşanan kazalarla batıklara ilişkin ayrıntılı bilgiler içeriyor. Denizciliğe ve İzmir'in deniz tarihine meraklı okurların keyifle okuyacağı kitap, bölgedeki batıklarla ilgili balıkçıların, dalgıçların, kaptanların, deniz subaylarının, bölge sakinlerinin tanıklıklarına ve anlatımlarına da yer veriyor. Kitapta ilk yapıldığı dönemden başlayarak askeri alan içinde bulunan ve halk arasında çok da fazla tanınmayan "Yenikale", eski adıyla "Sancakkale"ye ilişkin ilginç bilgiler paylaşılıyor.

•••

İmza günleri

Metin Öney "Yurtseverliğe Adanmış Bir Ömür" adlı yeni kitabını 25 Mayıs 2022 Çarşamba günü 18.00 - 20.00 saatleri arasında Yakın Kitabevi'nde imzalayacak.

Demet Uyar, "Koçluk Hakkında Herşey" kitabını 27 Mayıs 2022 Cuma günü 17.00-19.00 arasında Yakın Kitabevi'nde imzalayacak.

Gazeteci Bülent Katarcı "Mutlu Yaşamın Sırları" kitabını aynı gün 16.00-18.00 saatleri arasında Kırmızı Kedi Alsancak Mağazası'nda imzalayacak.

"İçimdeki Kırk Kadın" kitabının yazarları, 28 Mayıs 2022 Cumartesi günü 14.00-16.00 saatleri arasında Yakın Kitabevi'nde bir araya gelecek ve kitaplarını imzalayacak.

Gazeteci-yazar Mine Söğüt "Başkalarının Tanrısı" kitabını aynı gün 17.00-19.00 saatleri arasında Yakın Kitabevi'nde imzalayacak.

Astrolog Elif Bozkurter, 28 Mayıs 2022 Cumartesi günü16.00-17.30 saatleri arasında Penguen Kitabevi-Alsancak'ta okurlarıyla söyleşecek, "Ayın Gücüyle Hayatını Yönet" kitabını imzalayacak.

Gazeteci Ümit Kartal, "Dünya Döner de Devran Dönmez mi!" kitabını 29 Mayıs 2022 Pazar günü13.00-17.00saatleri arasında Penguen Kitabevi-Alsancak'ta imzalayacak.

•••

Söyleşiler

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Tarihi Havagazı Gençlik Yerleşkesi'ndeki "Kütüphane Buluşmaları" sürüyor. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü öğretim görevlisi Dr. Yasemin Özcan Gönülal buluşmaların Mayıs ayı konuğu olacak. Gönülal'ın "Smyrna'dan İzmir'e dönüşümü dil çeşitliliği bakımından yeniden okumak" başlıklı söyleşisi 26 Mayıs 2022 Perşembe günü saat 17.00'de başlayacak.

Dağarcık Türkiye Ütopya Söyleşileri'nin altıncı söyleşisi 26 Mayıs 2022 Perşembe günü yapılacak. Ceyhun Balcı'nın "İzmir'in Sonu mu?" konulu söyleşisi Yakın Kitabevi'nde 18.00-19.30 saatleri arasında izlenebilecek.

•••

Çok satanlar

Gölge Ordu-Caner Taşpınar-Kırmızı Kedi Yayınevi

İçtihad Kapısı-Merdan Yanardağ-Kırmızı Kedi Yayınevi

İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?-İber Ortaylı-Kronik

Başkalarının Tanrısı-Mine Söğüt-Can Yayınları

Ayşe Kulin-Doğdum, Kızdım-Everest

Tiamat-İhsan Oktay Anar-Everest

Üç Kız Kardeş-İclal Aydın-Artemis Yayınları

Savaş ve Barış/Mustafa Kemal Anlatıyor-İlker Başbuğ-Kırmızı Kedi

Anka Kuşu-Yılmaz Özdil-Sia

Gece Yarısı Kütüphanesi-Matt Haig-Domingo

Bu liste Duvar, Kırmızı Kedi, Remzi ve Yakın kitapevlerinin katkısıyla hazırlandı.