Sağlık Bakanlığı e-Nabız sisteminde “Belirlenen öncelikli grupta değilsiniz” açıklamasını alıyorum. Acaba ne zaman sıra gelecek? Bilmiyorum. Bekleyeceğiz.

Uzun zamandır virüs gündemde. Gündemden düşeceği de yok.

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Kluge, dünya çapında uygulanan 23.5 milyon doz aşının yüzde 95'inin sadece 10 ülkede uygulandığını söyledi. Kluge, örgütün belki de en çok tekrarladığı salgın endişesini dile getirerek, virüsü etkili bir şekilde durdurmak için, dünyadaki aşıların düşük gelirli ve fakir ülkelerle de eşit bir şekilde paylaştırılması gerektiğini söyledi.

Peki biz ne yapıyoruz?

Aşı planlamasıyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ikinci parti aşıların 15 gün sonra geleceğini söyledi: “3 partide 10 milyon aşı gelecek. Toplamda ithal edilecek aşı sayısı 50 milyon olacak. Sıkıntı yok. Daha sonra da yerli aşı devreye girecek. Kısa süre içinde Alman aşısı da devreye girecek ve aşılama sürecini başarılı bir şekilde tamamlamış olacağız.”

***

Açıklama böyle ama eleştiriler var. CHP’nin aşı raporuna göre ülkemizde aşının işe yaraması için çocuklar dahil yaklaşık 70 milyonun aşılanması, bunun için de en az 150 milyon doz aşının olması gerektiği belirtildi:

“Dünya, Kovid-19’la mücadelesine devam ediyor. Aşı yedekleme ve çeşitlendirme planları ise çok yetersiz kalmıştır. Öncelikle aşılamanın 18 yaş altını da kapsaması gerekiyor. Ülkemizde aşının işe yaraması için çocuklar dahil yaklaşık 70 milyonun aşılanması, bunun için de en az 150 milyon doz aşının olması gerekiyor. Bu 150 milyon doz aşının 1 yıl içinde yapılması durumunda pandemi süreci rahatlayacaktır. Sağlık Bakanlığı'nın şeffaflıktan uzak tutumu ülkemizde aşı karşıtlığını artırmaktadır.”

Türk Tabipler Birliği de aşının önemine değindi:

“Aşılamalarla her yıl yaklaşık 3 milyon insan yaşama tutunmaktadır. Türkiye’de Kovid-19'la ilgili Sağlık Bakanlığı’nın veri paylaşımları şeffaf olmamış, bilimsel akla aykırı uygulamalarla devam etmiş ve korumaya değil güvenliğe dayalı iç politikalar nedeniyle başarısız sonuçlarla karşılaşılmıştır.”

***

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Profesör Doktor Bülent Ertuğrul, aşı tamamlandıktan sonra hastalığın ortadan kalkmasını beklemediğini söyledi: “Eğer belirli bir aşı oranına ulaşabilirsek o zaman pandemiyi sonlandırabiliriz. Vaka sayılarının daha da düşmesi için sokağa çıkma kısıtlamalarının devam etmesi gerekiyor.”

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.