Aşılanma zamanı yaklaştıkça özellikle Çin’den gelecek aşı için sosyal medyada olumsuz görüşler dolaşıyor.

Önce aşıya genel olarak bakalım, CoronaVac hakkında neler biliniyor?

Eski bir yöntem olan inaktif virüs tekniğine göre hazırlanan bu aşıda, enfekte etme özelliğini yitirmiş olan virüs vücuda verilerek, hastalığa bağışıklık kazanması hedefleniyor. Moderna ve BioNTech aşıları ise yeni bir yöntem olan mRNA tekniğiyle üretiliyor. Bu aşılar kolaylıkla yüksek sayılarda üretilebilirken CoronaVac'ın üretimi için tavuk yumurtası gerekiyor.

Çin merkezli Sinovac şirketinin geliştirdiği CoronaVac'ın üçüncü faz testleri devam ederken Türkiye, bu şirketle 50 milyon doz için sözleşme imzaladı. Aşı henüz üçüncü faz deneylerini tamamlamamış ve onaylanmamış olsa da Çin'de para karşılığı yapılıyor.

***

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 3 farklı Kovid-19 aşısının vatandaşlara uygulanabilmesi için gerekli lojistik ve altyapı imkanlarının hazır olduğunu söyledi. Sağlık Bakanı, Çin menşeli Sinovac şirketi ile CoronaVac aşısı için sözleşme imzaladığını, Pfizer ve BioNTech aşısı için ise şirketle 1 milyon doz, daha sonra 25 milyon doz aşı olmak üzere görüşmelerin sürdüğü açıkladı. Sağlık Bakanı Koca, Türkiye'nin 50 milyon doz aşı sipariş ettiği Çin'in daha fazla talebi karşılayamadığını, ancak nisanda yerli aşı çıkacağı için ithal aşıya gerek kalmayacağını söyledi.

Bakan Koca, Sinovac aşısının ilk partisinin 11 Aralık'tan sonra geleceğini ve bu aşıların güvenilir olduğunu söyledi.

***

Halk Sağlığı Uzmanı Profesör Doktor Ahmet Saltık, aşının yangını söndüreceğini belirtti: “Aşıya hayır demeyin. Aşılanmayı ret etmek suçtur. Yan etkisi yoktur ve güvenilir. Ancak aşının güvenlik test yapılmalıdır.”

Profesör Saltık bu arada 14 günlük tam bir kapanmanın zorunlu olduğunu söyledi.

Profesör Doktor Osman Müftüoğlu da ağır hasta sayısının son bir ayda iki katına çıktığını ve yoğun bakımların alarm verdiğini belirterek tartışmalara tepki gösterdi: “Durum böyle iken biz ne yapıyoruz? Tıpkı Fatih’in İstanbul’u fethinden önce Bizans’ı yönetenlerin “Melekler dişi miydi, erkek miydi?” gibi saçma sapan bir konuyu tartıştıkları gibi “Favipiravir’i, Hidroksiklorokin’i yutalım mı, yutmayalım mı? CoronaVac aşısını yaptıralım mı, yaptırmayalım mı?” gibi anlamsız bazı tartışmaları ısrarla sürdürüyoruz.”

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Profesör Doktor Fehmi Tabak da aşıların büyük bir titizlikle yapıldığını açıkladı.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.