Milli maç arası ile nefeslenen Süper Lig ve 1.Lig bir kenara duruversin, amatörlerin amiral gemisi olan Bölgesel Amatör Ligin (BAL) grup kuraları iki gün önce çekildi. Çekilen kuralara göre İzmirimizi temsil edecek beş takımın 3’ü; Çiğli Belediyespor, İzmirspor ve Ödemişspor 8. Grupta, diğer 2’si; Aliağa Futbol A.Ş. ile Bornova Yeşilovaspor 9. Grupta mücadele edecekler. Kanımca Profesyonel 3.Ligden bile zor olan BAL’da mücadele edecek takımlarımıza başarılar diliyorum. 3.Lig yolları açık olsun. Ancak BAL’ın enteresan statüsünü de unutmayalım ve kısaca hatırlayalım.
İl kontenjanını korumak adına 13 ya da 14 takımlı grubu 3. de bitirseniz ligden direk bir alt lige düşebiliyorsunuz. Nasıl mı? 8.gruptaki İzmirliler diyelim ki sezonu ilk dörtte bitirdiler. Kendi aralarındaki en altta kalan takım sorgusuz sualsiz direk bir alt lig olan İzmir Amatör Süper Ligine… Kendi aralarında 2. sıradaki de direkt düşmese de alt ligden gelen ile Play-out oynuyor. Kaybederse o da alt ligin yolunu tutuyor. Geçen sezonu hatırlayalım; en çekişmeli maçlardan biri olmuştu Bayındır ile Bornova Yeşilova arasındaki Play-Out maçı… BAL temsilcisi Bornova Yeşilova müsabaka sonunda BAL’da kalmıştı. En önemli sonucu da İzmirspor almıştı. Geçen sezon 8. Grupta sadece 3 puan fark ile şampiyonluğu kaçıran Torbalıspor statü gereği alttan gelen İzmirspor ile Play-Out oynamış ve kaybederek BAL’daki yerini İzmirspor’a bırakmıştı.
Yazımın başında BAL için Amatörlerin amiral gemisi tabirini kullandım. Ama bu tabiri benden önce kullanan Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi aynı zamanda Amatör İşler Kurul Başkanı Ali Düşmez… Sayın Düşmez, böyle amiral gemisi mi olur? Geçen yılki Torbalı örneği bunun en bariz olumsuz göstergesi… Milyonun üzerinde para harcadılar ve her şeyden önemlisi koca bir sezon heba oldu. Sen ligi 2. bitir. Sonra ligden düş. Neresi gemi bunun? Bu statü ile bu lig olsa olsa batmaya hazır kayık olur!
Ayrıca para harcamış ve bence ligi ikinci sırada bitirerek başarılı olmuş bir yönetici de bir daha bu işin içerisinde olur mu? Bunu da sorgulayalım!
Dipnot; “sabrı çok insanlara dikkat edin, onlar sabırları bittiğinde limanları yakarlar, gemileri değil!” Anonim.