Ülkemiz futbol liglerinde birçok takım yabancı oyuncu kullanmaktan geri kalmıyor. Özellikle profesyonel liglerimizin amiral gemisi Süper Lig ve kardeşi olan TFF 1.Lig için yabancı sayılarındaki artış çok belirgin… Hatta devletin en üst kademesinde oturanı bile rahatsız etmiş, açıklama yapmalarına sebep olmuştu bu konu… Allahtan Profesyonel 2.Lig ve 3.Lig için yabancı oyuncu oynatmak yasak. Oradaki kapıları da açtık mı?
Gel zaman, git zaman yabancı sınırlaması veya şartlı yabancı sınırlaması gibi konular konuşuldu ve konunun çözümü önümüzdeki sezonlara bırakıldı. Hem amatörler hem de profesyoneller kendilerine verilen izin kadar yabancı oynatmaya devam ediyorlar anlayacağınız!
Amatörlerin içerisinde de yabancı oynatan takımlar var. Özellikle Bölgesel Amatör Lig (BAL) dediğimiz ligde yabancı oyuncu sayısı ve varlığı dikkate alınacak kadar… Öyle ki, Ziraat Türkiye Kupası için Altınordu ile eşleşen ve maç için İzmir’e gelen Karsspor takımında bile bir tane siyahî oyuncunun varlığı beni şaşırtmıştı! Bu yılın verilerine göre yüzün üzerinde yabancı uyruklu futbolcu amatörler için ter akıtıyorlar.
Peki, nedir amatördeki yabancı kuralı? 2017–2018 Sezonu Amatör Futbol Liglerinde Uygulanacak Esaslar kitapçığına baktığımızda 18 yaşından küçük iki, 18 yaşından büyük iki olmak üzere toplam 4 adet yabancı futbolcunun takımda olmasına ve oynamasına izin veriyor TFF. Oturma izni, futbol dışında bir spor branşından dolayı alınmış ve o branşta lisans çıkmışsa futbol lisansı alamıyor yabancı uyruklu arkadaş… Uluslararası transferlerde Fifa kurallarının, Türkiye’deki transfer ve lisans işlemlerinde Amatör Futbolcu Lisans ve Transfer Talimatı hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiş. Gelelim paraya! 18 yaşından küçük ise katkı payları ile beraber üç bin beş yüz Liranın, 18’i geçmiş ise yedi bin beş yüz Liranın harcanması gerekiyor. Bu rakamlar sadece TFF ve Amatörlerin Konfederasyonuna ödenenler! Futbolcuya vereceğiniz hariç!
Bütçeleri makul olan amatör takımların değil yabancı futbolcuya, rutin işlemlerine ayıracak paraları yok. Ama Profesyonel ligi hedefleyen BAL takımları yabancı oyuncu oynatmaktan geri kalmıyorlar. Dolayısıyla para da harcıyorlar.
Amatördeki yabancı uygulamasına tek şartla sıcak bakabilirim; o da gelen yabancının öğrenci olarak gelmiş olması şartıyla… Öğrenci değişimi ya da farklı program ve burslarla ülkemize gelmiş, yetenekli sporcuların amatör takımlarda oynamalarına izin verilebileceğini düşünüyorum. Hatta bu şartları barındıran sporcuların lisans ve tescil işlemlerinin çok daha uygun ücretlerle çözülebileceğinin altını çizmeliyim. Yeter ki 14 yabancıya izin veren Türkiye Futbol Federasyonu izin versin!